Tarta bez pieczenia z czekoladowym musem i owocami

4.5 (193 ocen)

Zdobywca nagrody

  • 45 min

Z chęci zjedzenia czegoś słodkiego i nietuzinkowego, ale bez pieczenia, wymyśliłam tę tartę, która wprost rozpływa się w ustach.

  • 45 min

Składniki:

  • 25-30 dag kakaowych herbatników Petit Beurre
    12 dag masła lub dobrej margaryny
    2 jajka
    20 dag gorzkiej czekolady
    8 łyżek wody
    380 ml śmietany 30 %
    3 łyżki cukru
    20 dag borówek amerykańskich
    20 dag truskawek
    listki mięty do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (193 ocen)

Zobacz również:

Tarty Desery

Tarta bez pieczenia z czekoladowym musem i owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Herbatniki wkładamy do foliowego woreczka i rozgniatamy przy pomocy wałka do ciasta. Masło lub margarynę rozpuszczamy i gdy lekko przestygnie, dodajemy do herbatników. Dokładnie mieszamy i powstałą masą wylepiamy spód (ewentualnie także boki) formy do tarty. Wkładamy do lodówki na godzinę.
  • 2. Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier. Czekoladę łamiemy, dodajemy 8 łyżek wody niegazowanej, rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub bezpośrednio w garnuszku ustawionym na niedużym gazie. Jajka dokładnie rozkłócamy blenderem lub trzepaczką rózgową i powoli wlewamy do gorącej czekolady, którą cały czas miksujemy, aby jajko się nam nie ścięło.
  • 3. Czekoladę studzimy i ciągle mieszając powoli wlewamy do ubitej śmietany. Mus wkładamy do lodówki, a gdy zacznie zastygać, przekładamy go do formy na tartę. Zostawiamy w lodówce na całą noc.
  • 4. Tartę przybieramy umytymi i osuszonymi owocami oraz listkami mięty. Podajemy z ulubioną kawą i w żadnym wypadku przy jedzeniu, ani "po" nie liczymy kalorii :-D

Porady

Borówkę amerykańską możemy zastąpić jagodami, a truskawki np. malinami lub poziomkami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować