Tarta amaretto ze śliwkami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Krucha tarta wypełniona budyniową masą migdałową ze śliwkami. Idealne połączenie smaków.

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Tarta:
    Mąka pszenna - 250g
    Cukier - 50g
    Masło - 120g
    Jajko - 1szt
    Jogurt naturalny - 1 łyżka

    Krem:
    Żółtka jaja - 4szt
    Cukier - 60g
    Mąka ziemniaczana - 25g
    Mąka migdałowa - 50g
    Mleko - 350ml
    Likier Amaretto - 4 łyżki
    Cukier waniliowy - 1 łyżka

    Dodatkowo:
    Śliwki - 20szt
    Mąka ziemniaczana do oprószenia śliwek (opcjonalnie)
    Migdały słupki - 30g
    Cukier puder - 2 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta amaretto ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tarta amaretto ze śliwkami 1. Z tego przepisu zrobicie tartę o wymiarach 30x18cm.

    Ciasto:
    Zimne masło kroimy w kostkę i łączymy z resztą składników. Ciasto zagniatamy i wkładamy do lodówki na 1 godzinę.

    W tym czasie możemy zrobić masę:
    Żółtka ucieramy z cukrem. Dodajemy mąkę, mąkę migdałową i cukier waniliowy, mieszamy mikserem. Mleko gotujemy i powoli dodajemy do masy jajecznej. Wszystko razem podgrzewamy, aż masa zgęstnieje. Pod koniec dodajemy amaretto. Garnek z masą przykrywamy, aby nie zrobił się kożuch.


    Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na ok 5mm, w razie potrzeby obsypując mąką. Wykładamy blachę. Najłatwiej przenieść ciasto zawijając je na na wałku. Dokładnie doklejamy ciasto do boków i nakłuwamy spód. Pieczemy w 180 stopniach przez 15 minut.
  • Tarta amaretto ze śliwkami 2. Na podpieczoną tartę wykładamy masę migdałową i wyrównujemy.
  • Tarta amaretto ze śliwkami 3. Teraz wykładamy śliwki przekrojone na pół. Można lekko oprószyć je mąką ziemniaczaną, aby sok z nich nie rozlewał się po cieście.
    Posypujemy migdałami w słupkach.

    Dopiekamy jeszcze 20 minut w 180 stopniach.
  • Tarta amaretto ze śliwkami 4. Po upieczeniu i wystudzeniu wkładamy tartę do lodówki.
    Najlepsza jest następnego dnia.
    Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Porady

Zamiast likieru amaretto można użyć aromatu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować