Tarta amaretto ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z tego przepisu zrobicie tartę o wymiarach 30x18cm.
Ciasto:
Zimne masło kroimy w kostkę i łączymy z resztą składników. Ciasto zagniatamy i wkładamy do lodówki na 1 godzinę.
W tym czasie możemy zrobić masę:
Żółtka ucieramy z cukrem. Dodajemy mąkę, mąkę migdałową i cukier waniliowy, mieszamy mikserem. Mleko gotujemy i powoli dodajemy do masy jajecznej. Wszystko razem podgrzewamy, aż masa zgęstnieje. Pod koniec dodajemy amaretto. Garnek z masą przykrywamy, aby nie zrobił się kożuch.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na ok 5mm, w razie potrzeby obsypując mąką. Wykładamy blachę. Najłatwiej przenieść ciasto zawijając je na na wałku. Dokładnie doklejamy ciasto do boków i nakłuwamy spód. Pieczemy w 180 stopniach przez 15 minut.
2.Na podpieczoną tartę wykładamy masę migdałową i wyrównujemy.
3.Teraz wykładamy śliwki przekrojone na pół. Można lekko oprószyć je mąką ziemniaczaną, aby sok z nich nie rozlewał się po cieście.
Posypujemy migdałami w słupkach.
Dopiekamy jeszcze 20 minut w 180 stopniach.
4.Po upieczeniu i wystudzeniu wkładamy tartę do lodówki.
Najlepsza jest następnego dnia.
Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Komentarze