Bardzo lubię kruche ciasto, ale przygotowuję je głównie na słodko. Tym razem wykonałam tartę wytrawną, która bardzo nam zasmakowała.
Składniki:
Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
150 g margaryny
1/ 2 szklanki zimnej wody
1 jajko
1 łyżeczka soli
4 ogórki konserwowe lub kiszone
1 mała czerwona papryka
1 podwójny filet z kurczaka
Przyprawa do grosa
2 łyżki oleju do smażenia kurczaka
2 jajka
150 g śmietany 12 %
Sól, pieprz
Kilka plasterków żółtego sera
Sałata zielona
3 łyżki oliwy z oliwek
Ulubione przyprawy np. koperek, pietruszka, zioła prowansalskie lub kupny sos sałatkowy
Tarta a'la gyros - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wsypać mąkę, sól oraz dodać margarynę pokrojonąna mniejsze kawałki. Wbić jajko oraz dodać wodę. Całość ugnieść na gładkie i elastyczne ciasto. Zrobić z ciasta kulę i włożyć do lodówki na około 30 minut. Następnie ciasto lekko rozwałkować i wyłożyć na blachę do pieczenia lub do ceramicznego naczynia do zapiekania, z (naczynia ceramicznego nie trzeba smarować tłuszczem ani wykładać papierem). Ciasto ponakłuwać gęsto widelcem i piec 25 minut w temperaturze 180 stopni do lekkiego zrumienienia.
2.Fileta z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić na małe kawałki. Usmażyć na oleju i posypać obficie przyprawą do grosa. Paprykę pokroić w większą kostkę, a ogórki w plasterki. Jajka wymieszać ze śmietaną, solą i pieprzem. Ser pokroić w paski.
3.Na podpieczony spód tarty wyłożyć kurczaka, paprykę oraz ogórki. Całość zalać jajkami wymieszanymi ze śmietaną. Na wierzch ułożyć paski żółtego sera. Tartę piec 25 minut w 180 stopniach.
4.Sałatę podrzeć na kawałki, wymieszać z oliwą z oliwek i przyprawami. Gotową tartę kroić na kawałki, a na ich wierzch wykładać sałatę. (Nie polecam wyłożenia sałaty od razu na całą tartę, gdyż straci ona wtedy swoją kruchość, a ciasto zbyt namoknie.)
Komentarze