Tarta a'la gazpacho na żytnim spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki ciasta na tartę połączyć w miseczce lub w malakserze. Zagnieść szybko ciasto stopniowo dodając wodę aż ciasto będzie w miarę gładkie. Jest ono bardziej kruche niż z mąki pszennej, ale nie powinno się rozpadać. Uformować kulę, owinąć folią i odłożyć na godzinę do lodówki.
2.Pomidory sparzyć przez 10 sekund we wrzątku, po czym zahartować w bardzo zimnej wodzie. Osączyć i obrać ze skórki. Ogórki przepołowić i wydrążyć z nich pestki. Połowę podanej ilości warzyw zmiksować z ziołami, cebulą i czosnkiem. Resztę warzyw pokroić w drobną kostkę i dodać w całości do tych zmiksowanych.
Całość odsączyć z nadmiaru płynu na drobnym sicie. Wrzucić z powrotem do miseczki i dodać sosy, ocet i oliwę. Doprawić do smaku pieprzem i ewentualnie solą.
3.Ciasto na tartę wyjąć z lodówki i wyłożyć nim średniej wielkości formę do tarty formując ok.3 cm brzeg. Ja użyłam tortownicy o średnicy 23 cm. Przygotować papier do pieczenia trochę większy nić forma, zgnieść go i ułożyć na środku ciasta. Na papier wysypać ziarna grochu lub fasoli by obciążyć ciasto. Tartę wstawić do piekarnika nagrzanego do 190'C i piec przez 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika papier z grochem należy oczywiście usunąć. Groch/ fasolę itp. przechowujemy w słoiczku i używamy do kolejnych tart.
4.Na podpieczony spód wykładamy przygotowane wcześniej nadzienie. Skrapiamy oliwą z oliwek i wstawiamy do piekarnika o tej samej temperaturze na kolejne 15-20 minut.
Tartę podałam z prostą sałatką z karbowanej sałaty (lollo) z oliwą extra virgin i octem winnym.
Komentarze