Tarta a'la gazpacho na żytnim spodzie

0 (0 ocen)

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Pyszna, zdrowa, świeża tarta z ziołami i warzywkami z ogrodu.

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • SPóD:
    - mąka żytnia pelnoziarnista: 150 gramów
    - mąka żytnia: 50 gramów
    - masło: 80 gramów
    - Jajko: 1 sztuka
    - sól: 1 szczypta
    - zimna woda (około): 0.5 szklanki
    - suszona bazylia: 1 łyżka
    WYPEłNIENIE:
    - pomidor: 3 sztuki
    - ogórek średniej wielkości: 2 sztuki
    - papryka: 0.5 sztuki
    - czosnek w ząbkach: 2 sztuki
    - cebula: 0.5 sztuki
    - bazylia świeża: 0.5 szklanki
    - tymianek świeży: 2 łyżki
    - koperek świeży , gałązka: 1 sztuka
    - oliwa z oliwek: 3 łyżki
    - ocet z czerwonego wina: 2 łyżki
    - sos sojowy: 1 łyżeczka
    - sos chili słodki: 1 łyżeczka
    - pieprz: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Gazpacho Tarty

Tarta a'la gazpacho na żytnim spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki ciasta na tartę połączyć w miseczce lub w malakserze. Zagnieść szybko ciasto stopniowo dodając wodę aż ciasto będzie w miarę gładkie. Jest ono bardziej kruche niż z mąki pszennej, ale nie powinno się rozpadać. Uformować kulę, owinąć folią i odłożyć na godzinę do lodówki.
  • 2. Pomidory sparzyć przez 10 sekund we wrzątku, po czym zahartować w bardzo zimnej wodzie. Osączyć i obrać ze skórki. Ogórki przepołowić i wydrążyć z nich pestki. Połowę podanej ilości warzyw zmiksować z ziołami, cebulą i czosnkiem. Resztę warzyw pokroić w drobną kostkę i dodać w całości do tych zmiksowanych.

    Całość odsączyć z nadmiaru płynu na drobnym sicie. Wrzucić z powrotem do miseczki i dodać sosy, ocet i oliwę. Doprawić do smaku pieprzem i ewentualnie solą.
  • 3. Ciasto na tartę wyjąć z lodówki i wyłożyć nim średniej wielkości formę do tarty formując ok.3 cm brzeg. Ja użyłam tortownicy o średnicy 23 cm. Przygotować papier do pieczenia trochę większy nić forma, zgnieść go i ułożyć na środku ciasta. Na papier wysypać ziarna grochu lub fasoli by obciążyć ciasto. Tartę wstawić do piekarnika nagrzanego do 190'C i piec przez 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika papier z grochem należy oczywiście usunąć. Groch/ fasolę itp. przechowujemy w słoiczku i używamy do kolejnych tart.
  • 4. Na podpieczony spód wykładamy przygotowane wcześniej nadzienie. Skrapiamy oliwą z oliwek i wstawiamy do piekarnika o tej samej temperaturze na kolejne 15-20 minut.

    Tartę podałam z prostą sałatką z karbowanej sałaty (lollo) z oliwą extra virgin i octem winnym.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomidor Zioła Ogórek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować