Tarta a’la banti

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Niewątpliwą zaletą i korzyściami dla zdrowia jest wykorzystanie w tym przepisie wiórków z kokosa, które zawierają magnez, fosfor czy kwas foliowy. Cukier z przepisu można również zastąpić miodem. Tarta sprawdzi się również jako ciasto na rodzinne uroczystości, gdy nie zajmuje dużo czasu.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • na spód
    200 g mąki pszennej
    100 g masła
    30 g cukru pudru
    1 żółtko
    masa
    100 ml mleka kokosowego
    100 g wiórków kokosowych
    50 ml mleka skondensowanego
    45 g cukru(3 łyżki) lub miodu
    45 ml wody(2-3 łyżki)
    40 g migdałów w płatkach
    polewa
    100 g czekolady gorzkiej lub deserowej

Tarta a’la banti - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na spód ugniatamy i zawijamy w folię spożywczą. Wkładamy do zamrażarki na 30 min. W tym czasie przygotowujemy krem. Cukier z wodą podgrzewamy, ale nie gotujemy. Po uzyskaniu syropy cukrowego dodajemy wiórki kokosowe i migdały. Mieszamy. Po ostudzeniu używając blendera, łączymy mleczko kokosowe, mleko skondensowane i syrop cukrowy. Miksujemy ok. 5 minut(jeśli chcemy czuć kawałki kokosa i migdałów) lub 10 min(jeśli chcemy mieć gładki krem). Masę kokosową wykładamy na podpieczony spód. Polewamy roztopioną czekoladą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy