• 40 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Szybka i prosta

  • 40 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • spód:

    300 g mąki pszennej
    150 g dobrej jakości masła
    3 łyżki cukru pudru
    1 całe jajko
    szczypta soli
    wierzch:

    600 ml mleka
    cukier z prawdziwą wanilią
    2 żółtka jajek
    2 czubate łyżki mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    50 g dobrej jakości masła
    świeże owoce leśne
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Tarty

Tarta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło kroimy na mniejsze części. Dodajemy je do mąki i wraz z cukrem pudrem, jajkiem i szczyptą soli zagniatamy jednolite ciast ciasto. Wkładamy je do formy na tartę o średnicy 26 cm Pieczemy przez 15 minut w 190°C.
    Dwie szklanki mleka zagotowujemy z cukrem z dodatkiem wanilii. Do pozostałego mleka dodajemy dwa żółtka oraz obie mąki. Rozcieramy, aż mikstura nie będzie miała grudek. Gdy będzie aksamitna wlewamy ją cienkim strumieniem na gotujące się mleko, jednocześnie cały czas mieszając. Gotujemy jeszcze około dwie minuty energicznie mieszając. Dodajemy pokrojone na mniejsze części masło i mieszamy, aż się rozpuści w budyniu. Odstawiamy krem do całkowitego ostudzenia. na ostudzony spód i równomiernie rozprowadzamy. Układamy na wierzchu owoce. Chłodzimy przez co najmniej 3 godziny w lodówce. Jeśli użyliśmy kwaśnych owoców, można bezpośrednio przed podaniem posypać tartę cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować