1.Masło kroimy na mniejsze części. Dodajemy je do mąki i wraz z cukrem pudrem, jajkiem i szczyptą soli zagniatamy jednolite ciast ciasto. Wkładamy je do formy na tartę o średnicy 26 cm Pieczemy przez 15 minut w 190°C.
Dwie szklanki mleka zagotowujemy z cukrem z dodatkiem wanilii. Do pozostałego mleka dodajemy dwa żółtka oraz obie mąki. Rozcieramy, aż mikstura nie będzie miała grudek. Gdy będzie aksamitna wlewamy ją cienkim strumieniem na gotujące się mleko, jednocześnie cały czas mieszając. Gotujemy jeszcze około dwie minuty energicznie mieszając. Dodajemy pokrojone na mniejsze części masło i mieszamy, aż się rozpuści w budyniu. Odstawiamy krem do całkowitego ostudzenia. na ostudzony spód i równomiernie rozprowadzamy. Układamy na wierzchu owoce. Chłodzimy przez co najmniej 3 godziny w lodówce. Jeśli użyliśmy kwaśnych owoców, można bezpośrednio przed podaniem posypać tartę cukrem pudrem.
Komentarze