Tarta serowo-jabłkowa

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszna, prosta i przede wszystkim szybka do zrobienia tarta. Nie ma osoby, której nie smakowałaby.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Spód:
    250g mąki
    1/2 kostki masła
    1 zółtko
    50g cukru pudru
    1 łyżka śmietany
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    masa serowa:
    250g mielonego sera białego
    42g cukru pudru
    2 jajka
    1 łyżeczka olejku waniliowego/śmietankowego

    Masa jabłkowa:
    1 jabłko
    45g cukru pudru
    1 łyżeczka cynamonu
    4 łyżki płatków migdałowych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta serowo-jabłkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tarta serowo-jabłkowa 1. Składniki na spód należy wyrobić, (najlepiej w malakserze), zagnieść na gładkie ciasto a następnie rozwałkować dość cienko i przełożyć do formy na tarte.
    Tak przygotowany spód upiec w piekarniku 180C - 10 minut
    W międzyczasie przygotować masę serową wszystkie składniki wymieszać i zblendować na gładką masę, lub jeśli nie mamy blendera po prostu wymieszać dobrze widelcem.
    Kolejno przygotowujemy mase jabłkową, gdzie w pierwszej kolejności należy obrać jabłko i pokroić w cienkie paski, przełożyć do miseczki dodać suche składniki tj. cukier i cynamon a następnie wymieszać.
    Gdy spód już się podpiecze przekładamy do niego masę serową a na górę układamy jabłka jeden plasterek obok drugiego, na koniec posypujemy płatkami migdałów. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 45 minut - 180C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Jabłka Migdały Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować