1.Ciasto-
Z podanych składników wyrabiamy ciasto- łączymy mąkę, proszek do pieczenia, sól, otręby, pistacje, dodajemy zimne masło, siekamy. Dodajemy pomidory, żółtka i śmietanę i szybko wyrabiamy ciasto. Wkładamy do lodówki na godzinę
2.Bakłażana i cukinię kroimy w cienkie talarki, doprawiamy solą i pieprzem i chwilę grillujemy z obu stron.
Ciastem wyklejamy wysmarowane masłem i obsypane mąką foremki do tartaletek. Tak przygotowane babeczki podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, funkcja termoobiego- 15 minut. Po tym czasie wyciągamy tartaletki, na dnie każdej układamy jednego suszonego pomidora, posypujemy oscypkiem. Kładziemy 3 plasterki cukinii, na cukinię plaster bakłażana. Wykończenie zależy już tylko od naszej fantazji. Możemy przykryć babeczki ciastem, zrobić na górze z ciasta dekoracyjną kratkę, lub tylko posypać na wierzchu pistacjami. Tak przygotowane tapas wkładamy do piekarnika na około 20 minut.
3.Możemy też przygotować szybszą wersję tapas. Z ciasta wycinamy krążki wielkością zbliżone do krążków bakłażana. Na krążkach układamy plaster bakłażana, na nim 2-3 krążki cukinii, posypujemy oscypkiem i zapiekamy ok. 30 minut.
4.Jeśli nie mamy foremek do tartaletek, możemy pobawić się formą i przygotować ciasto z farszem w nieco inny sposób. Ciasto wałkujemy na dwa, trzy prostokąty. Każdy prostokąt nacinamy wzdłuż dłuższych boków, tak by powstały nam dość długie "frędzelki". Na środek prostokąta układamy krążki bakłażana i cukinii, posypujemy oscypkiem. Nasze chlebki zamykamy za pomocą frędzelków. Smarujemy rozbełtanym białkiem i jeszcze dokładnie zlepiamy ze sobą frędzle. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok 30 minut, termoobieg, 180 stopni. Smacznego!
Komentarze