Tanie danie

0 (0 ocen)

  • 20 min

Przy nagłym przypływie głodu stworzyłam coś niezwykle smacznego i zarazem prostego w przygotowaniu.

  • 20 min

Składniki:

  • Porcja dla 2 osób: 200 g schabu, 6 średnich ziemniaków, 2 średnie marchwie, 1 kostka rosołowa, 1 łyżeczka cukru, pieprz mielony, 1/2 kostki margaryny, 1 łyżeczka mąki

Tanie danie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obrane ziemniaki pokroić w dużą kostkę, a schab w paski. W dużej patelni rozpuścić margarynę i pod przykryciem smażyć na niej ziemniaki i schab. W tym czasie obraną marchew zetrzeć na tarce o dużych oczkach i przełożyć do patelni (nie mieszać). Po 5 minutach smażenia wlać 1 szklankę wody i dodać cukier oraz kostkę rosołową. Dusić, aż ziemniaki z marchewką będą miękkie. Wtedy w 1/4 szklanki wody rozmieszać mąkę i wlać do patelni. Wymieszać.

Porady

Tuż przed podaniem w talerzu posyp świeżo zmielonym pieprzem lub siekaną natką pietruszki. To poprawi smak i aromat potrawy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy