Talerzyki z mortadeli z chrupiącą sałatką

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Proste danie, które można przygotować i zjeść razem z dziećmi. A przy okazji przypomnieć sobie smak mortadeli :)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mortadela (plastry powinny byc dość grube): 6 plastrów
    - groszek: 0.75 szklanki
    - kukurydza: 0.5 puszki
    - kalafior: 0.25 sztuki
    - szczypiorek: 0.5 pęczka
    - sól: 1 szczypta
    - pieprz czarny (świeżo zmielony): 1 szczypta
    - olej: 1 łyżka
    - pomidor: 1 sztuka

Talerzyki z mortadeli z chrupiącą sałatką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kalafiora podzielić na małe różyczki i ugotować na półmiękko 1. Kalafiora umyć i podzielić na małe różyczki. Ugotować w lekko osolonym wrzątku na półmiękko.
  • składnik sałatki wymieszać i doprawić 2. Groszek i kukurydzę osączyć. Wymieszać z odcedzonym kalafiorem i posiekanym szczypiorkiem. Doprawić do smaku.
  • mortadelę usmażyć 3. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju. Położyć plastry mortadeli, chwilę smażyć, aż lekko się wygną (im cieńsze plastry tym głębsze miseczki się zrobią).
  • 4. Układać na liściach sałaty, na każdy talerzyk z mortadeli nałożyć 1-2 łyżki warzyw. Udekorować cząstkami pomidora

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy