Mieli przyjść do mnie znajomi a nie miałem pomysłu czym bym mógł ich zaskoczyć. Zacząłem rozglądać się po kuchni i lodówce, a po pewnym czasie wpadł mi wspaniały pomysł aby zrobić talerz przekąsek.
Składniki:
Jeden kalafior
10 Pieczarek
opakowanie paluszków krabowych
10dag sera żółtego
1szkl. wody
1,5szkl. mąki
sól i pieprz
2 jajka
bułka tarta
Sos:
3 łyżki majonezu
2 łyżki śmietany
3 ząbki czosnku
sól i pieprz
Talerz przekasek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kalafiora należy podgotować( żeby był troszkę twardy aby się nie rozciapał podczas pieczenia) a następnie przygotować ciasto wymieszać ze sobą mąkę, wodę, sól i pieprz oraz ser żółty. Podgotowanego kalafiora należy podzielić go na mniejsze części a następnie maczamy go w cieście i wkładamy na głęboki olej. Paluszki krabowe rozmrażamy a następnie panierujemy w jajku i bułce tartej i pieczemy na patelnie z nie wielką ilością oleju. Pieczarki obieramy, a następnie oddzielamy kapelusze od ogonków. Kapelusze obtaczamy w jajku i bułce tartej i pieczemy na patelni z nie wielką ilością oleju. Aby po upieczeniu warzywa i paluszki nie wchłonęły dużo tłuszczo należy po zdjęciu z patelnie położyć je na kilka minut na ręczniku papierowym, który spowoduje że tłuszcz się w chłonie.
Sos:
majonez mieszamy ze śmietaną następnie dodajemy czosnek wraz z solą i pieprzem do smaku, a następnie mieszamy. Gotowy sos należy włożyć na kilka minut do lodówki aby się schłodził ponieważ będzie smaczniejszy.
Komentarze