Talerz przekasek

4.5 (188 ocen)

Mieli przyjść do mnie znajomi a nie miałem pomysłu czym bym mógł ich zaskoczyć. Zacząłem rozglądać się po kuchni i lodówce, a po pewnym czasie wpadł mi wspaniały pomysł aby zrobić talerz przekąsek.

Składniki:

  • Jeden kalafior
    10 Pieczarek
    opakowanie paluszków krabowych
    10dag sera żółtego
    1szkl. wody
    1,5szkl. mąki
    sól i pieprz
    2 jajka
    bułka tarta
    Sos:
    3 łyżki majonezu
    2 łyżki śmietany
    3 ząbki czosnku
    sól i pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (188 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Talerz przekasek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kalafiora należy podgotować( żeby był troszkę twardy aby się nie rozciapał podczas pieczenia) a następnie przygotować ciasto wymieszać ze sobą mąkę, wodę, sól i pieprz oraz ser żółty. Podgotowanego kalafiora należy podzielić go na mniejsze części a następnie maczamy go w cieście i wkładamy na głęboki olej. Paluszki krabowe rozmrażamy a następnie panierujemy w jajku i bułce tartej i pieczemy na patelnie z nie wielką ilością oleju. Pieczarki obieramy, a następnie oddzielamy kapelusze od ogonków. Kapelusze obtaczamy w jajku i bułce tartej i pieczemy na patelni z nie wielką ilością oleju. Aby po upieczeniu warzywa i paluszki nie wchłonęły dużo tłuszczo należy po zdjęciu z patelnie położyć je na kilka minut na ręczniku papierowym, który spowoduje że tłuszcz się w chłonie.
    Sos:
    majonez mieszamy ze śmietaną następnie dodajemy czosnek wraz z solą i pieprzem do smaku, a następnie mieszamy. Gotowy sos należy włożyć na kilka minut do lodówki aby się schłodził ponieważ będzie smaczniejszy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować