Talarki

0 (0 ocen)

To świetny dodatek do rosołu, a także innych zup. Do zup nie musimy podawać ciągle makaronu, można podać takie złociste talarki.

Składniki:

  • • 1 jajko,
    • 1 żółtko,
    • 2 łyżki masła,
    • 4 łyżki wody,
    • 6 łyżek mąki pszennej + do podsypywania,
    • Szczypta soli,

Talarki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Talarki 1. Do rondelka wlewamy wodę, dodajemy masło i szczyptę soli, zagotowujemy.
  • Talarki 2. Wsypujemy mąkę i szybko mieszamy, aż masa zrobi się gładka i błyszcząca.
  • Talarki 3. Masę studzimy. Następnie do masy dodajemy jajko i żółtko i miksujemy do otrzymania gładkiej konsystencji.
  • Talarki 4. Ciasto wykładamy na oprószoną mąką stolnicę. Z ciasta formujemy cienkie wałeczki długości mniej więcej 10-15cm.
  • Talarki 5. W rondelku zagotowujemy wodę ze szczyptą soli. Wkładamy wałeczki i gotujemy około 5 minut od wypłynięcia. Po ugotowaniu przekładamy je od razu do zimnej wody, aby stężały. Wyjmujemy je, osączamy i kroimy w krążki.
    Życzę smacznego :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy