TAJSKIE CURRY Z DYNIĄ I MIĘSEM

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Bardzo szybki obiad (dynię miałam upieczoną z poprzedniego dnia), aromatyczne i po prostu smaczne.

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • - chude mięso (pierś kurczaka, indyk, schab): 30 dekagramów
    - dynia Hokkaido upieczona: 50 dekagramów
    - cebula: 1 sztuka
    - czosnek: 4 ząbki
    - mleko kokosowe: 400 mililitrów
    - liście limonki kaffir: 4 sztuki
    - olej: 2 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Tajskie curry z dynią i mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Mięso opłukać i pokroić w centymetrową kostkę.

    Rozgrzać olej w dużej patelni (najlepiej w woku). Wrzucić cebulę, oprószyć solą i chwilę smażyć (ok. 2 minuty). Dodać mięso, czosnek, liście limonki i 2 łyżeczki pasty curry (więcej można dodać pod koniec duszenia). Smażyć kolejne 5 minut bardzo często mieszając aby się nie przypaliło.

    Wlać mleko kokosowe, doprawić i dusić na wolnym ogniu około 15 minut.

    Dwa, trzy plastry dyni zmiksować blenderem, pozostałą pokroić w dużą kostkę. Dynię dodać do mięsa, delikatnie wymieszać i ostatecznie doprawić.

    Podawać z ryżem.

    * Pastę curry można zrobić samemu - ja korzystam z kupionego gotowca. W lodówce mam i czerwone i zielone. Jest świetnym dodatkiem do wielu dań.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Indyk Kurczak Schab

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Azjatycka Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować