Tajska zupa z makaronem

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Moja wersja tajskiej zupy z makaronem.Pikantny,wyrazisty smak.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - pierś kurczaka (podwójna): 1 sztuka
    - mrożona mieszanka chińska (z grzybami shitake): 450 gramów
    - mrożonka "włoszczyzna słupki": 100 gramów
    - sos sojowy ciemny: 6 łyżek
    - ostra papryka chili: 1 sztuka
    - dymka posiekana: 1 pęczek
    - cukier: 1 szczypta
    - makaron gniazda wstążki z 5 zbóż: 200 gramów
    - sól: 2 szczypty

Tajska zupa z makaronem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do dużego garnka wlać 1,5 litra wody,wrzucić mieszankę warzywną (słupki),umytą i pokrojoną w paski pierś kurczaka.Zagotować, zmniejszyć ogień,wrzucić mieszankę chińską,cukier,pokrojoną w paseczki ostrą paryczkę chili (usunąć z niej nasiona).Gotować 40 minut.Pod koniec gotowania wlać sos sojowy.
  • 2. Do 2 litrów osolnej, gotującej się wody wrzucić makaron,gotować 10-12 minut.Odcedzić.
  • tajska zupa z kurczakiem 3. Zupę wymieszać z makaronem,przelać do misek, posypać pokrojoną dymką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy