Tajska zupa krewetkowa

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Po prostu zakochaliśmy się w tej kuchni. Te smaki, ta prostota i przede wszystkim, prędka w przygotowaniu.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g mrożonych krewetek
    2 marchewki
    1 kawałek selera korzeniowego
    3 ząbki czosnku
    100 g grzybków shimeji
    100 g grzybów shitake
    1 por
    4 łyżki oleju sezamowego
    4 łyżki trawy cytrynowej (suszonej)
    1 łyżka sosu sojowego
    1 łyżka sosu ostrygowego
    3 liście kaffiru
    1 litr mleka kokosowego
    100 ml bulionu warzywnego

Tajska zupa krewetkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tajska zupa krewetkowa 1. Trawę cytrynową zalewamy wrzątkiem. Odcedzamy. Wywar pozostawiamy.

    Krewetki przelewamy wrzątkiem.

    Grzyby, pokrojoną w słupki i marchew, smażymy na rozgrzanym oleju z odrobiną sosu sojowego. Dodajemy pokrojonego w piórka pora, posiekany czosnek. Chwilę smażymy.

    Całość zalewamy mlekiem kokosowym, dodajemy bulion, liście kaffiru i wywar z trawy cytrynowej.

    Wrzucamy krewetki, zagotowujemy.

    Całość doprawiamy sosem ostrygowym.

    Podajemy z ulubionym makaronem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy