Tajska sałatka z ogórka

4.5 (178 ocen)

  • 15 min

Sałatka z ogórka w innej formie, na ostro. Świetnie pasuje do ryby.

  • 15 min

Składniki:

  • 1 ogórek wężowy
    kilka listków kolendry

    Na ostry sos:
    1/2 łyżki sosu rybnego
    1 łyżka sosu sojowego
    1 szalotka
    1/2 chilli
    1 łyżka soku z limonki
    1/2 łyżki miodu
Wystaw ocenę:

4.5 (178 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Sosy

Tajska sałatka z ogórka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ogórek porządnie szorujemy, nie obieramy. Obieraczką do warzyw tniemy podłużne paski, jeśli dojdziemy do pestek zmieniamy stronę cięcia. Pozostały słupek z pestek wyrzucamy. Kolendrę siekamy, dorzucamy do ogórka.
  • 2. Do słoiczka z zakrętką wlewamy sosy rybny i sojowy, miód, sok z limonki. Szalotkę i chilli kroimy na drobną kostkę. Dodajemy do reszty. Słoik zakręcamy, porządnie wstrząsamy. Powstałym sosem polewamy ogórka i od razu serwujemy.

Porady

Jeżeli sałatki nie podajemy od razu, nie mieszajmy ogórka z sosem, zróbmy to tuż przed podaniem. Jest to uproszczony przepis Gordona Ramsay´a z książki "Kuchnie Świata" - kuchnia tajska. Do tej sałatki polecam kotlety rybne z dynią: http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/kotlety-rybne-z-dynia

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować