400 g fileta z piersi kurczaka
200 g makaronu jajecznego Lubella - krajanka
1 l bulionu warzywnego
400 ml mleczka kokosowego
1 mała cebula
1 papryka (kolor dowolny)
1 papryczka chili
1 ząbek czosnku
Kilka pieczarek
Pół cytryny
Curry
Pieprz
Sól
1 łyżka pasty Tom Yum
Kurkuma
Oliwa z oliwek
Tajska zupa po polsku z makaronem jajecznym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Pierś z kurczaka pokrój w cienkie paski, wymieszaj z sokiem z cytryny, oliwą z oliwek, pieprzem, solą i odstaw.
2. Zagotuj bulion warzywny i dodaj mleczko kokosowe, pastę Tom Yum, sól, pieprz, kurkumę i ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę).
3. Pokrój warzywa w kostkę - paprykę, cebulą, pieczarki i podsmaż je na patelni. Dodaj do zupy i gotuj na wolnym ogniu.
4. Następnie usmaż mięso z kurczaka i dodaj do zupy wraz z pokrojoną w kosteczkę papryczką chili - podgotuj 10 min.
5. W międzyczasie ugotuj makaron Lubella Jajeczna tak jak na opakowaniu.
6. Wlej zupę do miseczek i dodaj makaron.
Smacznego :)
Komentarze