Tajin z piersią z kurczaka, cukinią i marchewką

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Pyszne i szybkie danie kuchni marokańskiej.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • olej kokosowy (rzepakowy),

    1 cebula,

    pół piersi z kurczaka (1 filet),

    2 średniej wielkości ziemniaki,

    1 marchew,

    1 cukinia,

    pół papryki*,

    sól,

    pieprz,

    czosnek,

    kminek,

    curry,

    kurkuma,

    cynamon.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Tajin z piersią z kurczaka, cukinią i marchewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Tajin stawiamy na kuchence i włączamy ogień.

    Dajemy olej, cebulę i czosnek pokrojone w piórka.

    Po chwili dodajmy pierś z kurczaka pokrojoną w grubszą kostkę.

    Doprawiamy solą, pieprzem, cynamonem, curry, kurkumą i kminkiem.

    Zamykamy naczynie.

    Po kilku minutach układamy stożek z marchewki, cukinii i papryki (pokrojonych w słupki) i ziemniaków pokrojonych w plastry.

    Warzywa solimy. Nalewamy (ok. 1/4 szklanki) ciepłej wody (ale nie gorącej) – tak by jej temperatura była zbliżona do temperatury naczynia.

    Całość powinna dochodzić przez godzinę na najmniejszym ogniu. W trakcie nie otwieramy i nie mieszamy.



    Warzywa i mięso po godzinie są bardzo miękkie i rozpływają się w ustach.

Porady

Pamiętamy, że tajin jest bardzo czuły na zmiany temperatur.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować