TAJEMNICZA WYSPA

5 (192 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Jest to jeden z przykładów jak można przygotować smaczny i zdrowy posiłek bez dodatku mięsa.Gorąco polecam,gdyż jest to danie nie tylko smaczne ale pięknie wyglądające.

Składniki:

  • 2 cukinie
    40 dkg.młodych ziemniaków
    25 dkg.pieczarek
    1/2 strąka papryki czerwonej
    2 papryki chilli
    1 mała cebula
    4 duże ząbki czosnku
    1 pomidor
    1 limonka sok
    2 łyżki soku z cytryny
    1 mała puszka groszku z marchewką mini Bonduelle
    2 łyżki pokrojonych listków bazylii
    15 dkg.żółtego sera
    3 łyżki pestek dyni
    3 łyżki masła
    3 łyżki oleju

    sól,pieprz czarny,przyprawa do ziemniaków PRYMAT
Wystaw ocenę:

5 (192 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Tajemnicza wyspa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • tajemnicza wyspa 1. Cukinie umyć,odciąć końcówki,przekroić wzdłuż na połowę i usunąć gniazda nasienne.Przyprawić solą,pieprzem, skropić sokiem z limonki,owinąć w folię spożywczą i na 3 godz.wstawić do lodówki.Jedną połówkę pokroić w poprzek w paski.
  • tajemnicza wyspa 2. Ziemniaki obrać,umyć i gotować 10 min w osolonej wodzie,odcedzić,przestudzić,przekroić na połowę i posypać przyprawą do ziemniaków.
  • tajemnicza wyspa 3. Pieczarki umyć,pokroić w ćwierć plasterki,skropić sokiem z cytryny.Pomidor sparzyć,zdjąć skórkę i pokroić w kostkę.Paprykę czerwoną,czosnek,cebulę również pokroić w kostkę.Paprykę chilli pokroić w krążki,listki bazylii posiekać,ser zetrzeć na tarce o drobnych wiórkach.Dwie łyżki dyni posiekać nożem.
  • tajemnicza wyspa 4. Na patelni rozgrzać olej,włożyć pieczarki,czosnek,cebulę,paprykę i smażyć do czasu częściowego odparowania wody.
  • tajemnicza wyspa 5. Dodać 1 pokrojoną paprykę chilli,pomidora i chwilę smażyć aż woda nieco wygotuje się.Przyprawić do smaku solą pieprzem,wsypać groszek z marchewką bez zalewy i mieszając smażyć do czasu wysmażenia się wody,przestudzić.
  • tajemnicza wyspa 6. Do przestudzonego farszu wsypać posiekaną bazylię i wymieszać.
  • tajemnicza wyspa 7. Trzy wydrążone cukinie napełnić farszem,posypać częścią sera,ułożyć co kawałek pasek cukinii,krążek chilli i całą pestkę dyni.Chilli posypać delikatnie serem.
  • tajemnicza wyspa 8. Naczynie żaroodporne posmarować masłem,brzegi wyłożyć połówkami przyprawionych ziemniaków.
  • tajemnicza wyspa 9. Włożyć nafaszerowane cukinie przekładając je pozostałymi ziemniakami.
  • tajemnicza wyspa 10. Ziemniaki posypać pozostałymi posiekanymi pestkami dyni,ułożyć piórka masła i posypać pozostałym serem.
  • tajemnicza wyspa 11. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C i piec 20 min. zmniejszyć tem. do 170C,położyć na cukiniach pozostałe masło i zapiekać 10 min do czasu rozpuszczenia się masła.
  • tajemnicza wyspa 12. Podawać gorące.

Porady

Cukinię można przygotować dzień wcześniej tak samo jak farsz.Wówczas wystarczy dosłownie chwila i możemy rozkoszować się smakiem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować