Tagliatelle ze szpinakiem ze słonecznikiem

0 (0 ocen)

  • 40 min

Bardzo szybkie i smaczne danie ze szpinakiem, a jakie efektowne

  • 40 min

Składniki:


  • szpinak mrożony 420g,
    śmietana 30% 200ml,
    1 cebula,
    2 ząbki czosnku,
    makaron wstążki 500g,
    sól,
    pieprz,
    gałka muszkatołowa,
    ziarna słonecznika

Tagliatelle ze szpinakiem ze słonecznikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tagliatelle ze szpinakiem ze słonecznikiem 1. Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Ja użyłam przygotowanego wcześniej makaronu domowego. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy ją na patelni, pod koniec smażenia dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
  • Tagliatelle ze szpinakiem ze słonecznikiem 2. Smażymy wszystko jeszcze chwilkę razem. Następnie dodajemy szpinak i całość smażymy do całkowitego rozmrożenia szpinaku.
  • Tagliatelle ze szpinakiem ze słonecznikiem 3. Gdy to nastąpi całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy szczyptę gałki muszkatołowej.
  • Tagliatelle ze szpinakiem ze słonecznikiem 4. Następnie dodajemy śmietanę i całość szybko mieszamy. Szpinak gotujemy do momentu zgęstnienia sosu do pożądanej konsystencji.
  • Tagliatelle ze szpinakiem ze słonecznikiem 5. Zmniejszamy ogień i dodajemy makaron. Dokładnie mieszamy i podajemy. Na drugiej patelni prażymy ziarna słonecznika. Makaron ze szpinakiem posypujemy słonecznikiem i podajemy. Życzę smacznego :)

Komentarze

Podobne przepisy