Tagliatelle ze szpinakiem i oscypkiem

0 (0 ocen)

  • 15 min

Idealne połączenie szpinaku i oscypka

  • 15 min

Składniki:


  • 250 g makaronu tagliatelle
    250 g mrożonego szpinaku w liściach
    1 ząbek czosnku
    kilka plasterków oscypka
    kawałeczek pora (można zastąpić małą cebulką)
    3-4 suszone pomidory
    bazylia suszona
    sól, papryka ostra, szczypta płatków chilli
    łyżeczka klarowanego masła

Tagliatelle ze szpinakiem i oscypkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Łyżeczkę masła klarowanego rozpuścić w rondelku i wrzucić szpinak. Dodać pokrojonego w plasterki pora (lub cebulkę), sól i rozmrażać na średnim ogniu pod przykrywką. Mieszać od czasu do czasu, kiedy szpinak się rozmrozi, zdjąć pokrywkę, dodać przeciśnięty prze praskę ząbek czosnku, drobno posiekane suszone pomidory, przyprawy. Mieszać aż odparuje woda. Wstawić makaron w osolonej wodzie (ja użyłam gotowego makaronu, który gotowałam 5 minut, więc surowy lepiej wstawić chwilę wcześniej). Na patelni bez tłuszczu ułożyć plastry oscypka. Makaron odlać, ułożyć na talerzu, dodać szpinak i usmażone plasterki oscypka. Posypać ostrą papryką w proszku.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy