Tagliatelle ze szpinakiem i mięsnymi kulkami

0 (0 ocen)

  • 40 min

Proste ,szybkie i aromatyczne danie.

  • 40 min

Składniki:


  • Pulpeciki:
    200 g mięsa mielonego wieprzowego (szynka)
    3 ząbki czosnku
    por (biała część)
    jajko
    bułka tarta
    łyżeczka sosu sojowego
    mielona słodka papryka
    sól ,pieprz
    1 l bulionu drobiowego
    2 liście laurowe
    kilka ziaren ziela angielskiego
    Sos szpinakowy:
    200 g mrożonego szpinaku
    łyżka śmietany
    cebula
    łyżeczka masła
    ząbek czosnku
    75 ml bulionu warzywnego
    pieprz
    400 g makaronu tagliatelle

Tagliatelle ze szpinakiem i mięsnymi kulkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso mielone mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem ,posiekanym porem ,jajkiem ,sosem sojowym i bułką tartą (masa ma być gęsta). Do smaku doprawiamy solą ,pieprzem i papryką. Z przygotowanego mięsa formujemy niewielkie kulki ,gotujemy je (od wypłynięcia ok. 5 min) w bulionie z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego.

    Na łyżeczce masła szklimy posiekaną cebulę ,po czym wrzucamy szpinak ,przeciśnięty przez praskę czosnek ,zalewamy bulionem i dusimy na wolnym ogniu. Lekko redukujemy sos i zabielamy śmietaną. Do smaku doprawiamy pieprzem.

    Makaron gotujemy według przepisu podanego na opakowaniu. Podajemy go z sosem szpinakowym i pulpecikami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy