Sos najlepiej smakuje z tagliatelle, ale możemy go łączyć z innym, ulubionym makaronem.
Składniki:
ok. 200g makaronu tagliatelle
200g sera z niebieską pleśnią
3-4 łyżki mleka
średniej wielkości por
średni brokuł
2 łyżki masła
natka pietruszki
sól, pieprz
kilka pomidorków koktajlowych
Tagliatelle z sosem porowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku. Brokuły dzielimy na różyczki, obgotowujemy ok. 3 minut w osolonym i osłodzonym wrzątku. Por kroimy w krążki i podsmażamy na maśle. Dodajemy pokrojony w kostkę ser, mieszamy aż się rozpuści. Dodajemy mleko i przyprawy. Sos mieszamy z makaronem i brokułami. Posypujemy posiekana natka pietruszki i dekorujemy pomidorkami.
Porady
Jeżeli sos jest zbyt gęsty, możemy dodać więcej mleka lub zastąpić je słodką śmietanką.
Komentarze