W tym daniu użyłam makaronu przygotowanego własnoręcznie, na bazie samych żółtek i oczywiście mąki. Śmiało możecie jednak użyć "torebkowego". Najważniejsze by sosu było dużo :)
45 min
Dla 3 osób
Średni
Składniki:
300g makaronu tagliatelle
2 łyżki oliwy z oliwek
150g wędzonego boczku
2 ząbki czosnku
2 cukinie żółte
Kilka zielonych szparag
150ml słodkiej śmietanki
1 żółtko
1 łyżeczka soku z cytryny
Kilka listków mięty
Kilka listków bazylii i tymianku
Sól, pieprz do smaku
Parmezan do posypania po wierzchu
Tagliatelle z sosem cukiniowym i szparagami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny oleju.
Oliwę podgrzewamy, wrzucamy pokrojony w kosteczkę boczek, a następnie przeciśnięty przez praskę czosnek. Po chwili dodajemy umytą i startą ze skórką, na grubych oczkach cukinię oraz szparagi pozbawione zgrubiałych końcówek i przekrojone wzdłuż na pół. Odparowujemy nadmiar płynu na średnim ogniu.
Śmietankę mieszamy z żółtkiem, sokiem z cytryny oraz posiekanymi ziołami. Dodajemy do warzyw i mieszamy do połączenia. Gdy sos zacznie gęstnieć ściągamy z ognia i doprawiamy solą oraz pieprzem. Łączymy z ugotowanym makaronem. Każdą porcję posypujemy parmezanem- tartym lub wiórkami.
Komentarze