Tagliatelle z sosem cukiniowym i szparagami

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 3 osób
  • Średni

W tym daniu użyłam makaronu przygotowanego własnoręcznie, na bazie samych żółtek i oczywiście mąki. Śmiało możecie jednak użyć "torebkowego". Najważniejsze by sosu było dużo :)

  • 45 min
  • Dla 3 osób
  • Średni

Składniki:

  • 300g makaronu tagliatelle
    2 łyżki oliwy z oliwek
    150g wędzonego boczku
    2 ząbki czosnku
    2 cukinie żółte
    Kilka zielonych szparag
    150ml słodkiej śmietanki
    1 żółtko
    1 łyżeczka soku z cytryny
    Kilka listków mięty
    Kilka listków bazylii i tymianku
    Sól, pieprz do smaku
    Parmezan do posypania po wierzchu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Tagliatelle z sosem cukiniowym i szparagami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny oleju.
    Oliwę podgrzewamy, wrzucamy pokrojony w kosteczkę boczek, a następnie przeciśnięty przez praskę czosnek. Po chwili dodajemy umytą i startą ze skórką, na grubych oczkach cukinię oraz szparagi pozbawione zgrubiałych końcówek i przekrojone wzdłuż na pół. Odparowujemy nadmiar płynu na średnim ogniu.
    Śmietankę mieszamy z żółtkiem, sokiem z cytryny oraz posiekanymi ziołami. Dodajemy do warzyw i mieszamy do połączenia. Gdy sos zacznie gęstnieć ściągamy z ognia i doprawiamy solą oraz pieprzem. Łączymy z ugotowanym makaronem. Każdą porcję posypujemy parmezanem- tartym lub wiórkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Makaron Szparagi

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować