Tagliatelle z przepiórczymi jajami, bazylią i parmezanem

0 (0 ocen)

  • 30 min

Proste danie rodem z kuchni włoskiej.

  • 30 min

Składniki:

  • na jedną porcję:

    podstawowe:
    jaja przepiórcze - 8 sztuk
    makaron tagiatelle - ile kto zje
    starty parmezan - jedna łyżka

    dodatkowy:
    olej rzepakowy nierafinowany, tłoczony na zimno - jedna łyżeczka

    pozostałe:
    bazylia świeża - jedna łyżka posiekanej plus parę listków do dekoracji
    oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia - jedna łyżka

Tagliatelle z przepiórczymi jajami, bazylią i parmezanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron ugotować al dente wg instrukcji na opakowaniu, przecedzić i przelać zimną wodą.
  • 2. W czasie gotowania makaronu jaja przepiórcze włożyć do zimnej wody, doprowadzić do wrzenia i gotować 4 minuty. Następnie obrać i pokroić na połówki.
  • 3. Bazylię posiekać.
  • 4. Makaron ułożyć na talerzu, dodać jajka, bazylię i parmezan. Polać oliwą z oliwek, natomiast olejem z rzepaku polać dookoła.
    Na koniec udekorować nieposiekaną pazylią

Porady

Do tego dania makaron najlepiej przygotować samemu, zresztą jak do każdego dania z makaronem ;).

Komentarze

Podobne przepisy