Tagliatelle z kurkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso:
*polędwiczkę oczyszczamy z nadmiaru błonek i tłuszczu,następnie płuczemy, i osuszamy ręcznikiem papierowym
*pieprz ziarnisty młotkujemy w moździerzu, dodajemy sól i rozmaryn
*mięso obtaczamy w oliwie z oliwek i przyprawiamy przygotowaną w moździerzu mieszanką - odstawiamy do lodówki na ok 30-50 min
*15 min przed smażeniem wyciągamy mięso z lodówki aby osiągnęło temperaturę pokojową
*podgrzewamy na patelni oliwę i dodajemy masło
*gdy masło się rozpuści smażymy polędwiczkę w całości z każdej strony po ok 2min, mięso w środku powinno być jeszcze surowe
*odstawiamy mięso aby "odpoczęło"
*po ok 15-20 min kroimy w 1,5 - 2cm plastry
Kurki:
*grzybki płuczemy, oczyszczamy i odsączamy na papierowym ręczniku aż będą suche
*na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy masło, po roztopieniu wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, szklimy ją
*dorzucamy kurki smażąc wszystko ok 5min, delikatnie mieszamy
*następnie dodajemy śmietanę, doprowadzamy do można powiedzieć "wrzenia" i układamy plastry mięsa aby wraz z sosem "doszły"
*podczas podgrzewania delikatnie mieszamy aby nie uszkodzić kurek ani mięsa
*gdy uznamy że już gotowe (należy kontrolować twardość grzybów oraz mięsa) wykładamy na ugotowany według przepisu producenta makaron
*całość opruszamy posiekaną natką pietruszki
SMACZNEGO ;)
Porady
każdy z nas przyrządzi to danie inaczej, mam nadzieję że pomogłem ;)
Komentarze