Tagliatelle z kurczakiem w sosie śmietanowo-szpinakowym

0 (0 ocen)

  • 45 min

Pyszne ,zdrowe i syte !

  • 45 min

Składniki:

  • - 1/2 opakowania szpinaku mrożonego
    - 1 podwójna pierś z kurczaka
    - makaron tagliatelle
    - 250ml śmietany 30%
    - 1 lub 2 serki topione
    - 300g startego żółtego sera
    - 2 ząbki czosnku
    - 1 łyżka masła
    - sól i pieprz
    - olej
    - zioła prowansalskie

Tagliatelle z kurczakiem w sosie śmietanowo-szpinakowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Na patelni roztopić masło, dodać do niego szpinak i smażyć przez chwile do momentu aż całkiem się rozpadnie i będzie miękki. Następnie dodać do niego rozgnieciony czosnek i jeszcze chwile dusić.
    2. W tym czasie na drugiej patelni usmażyć na oleju pokrojonego w kostkę kurczaka, doprawić go ziołami, solą i pieprzem. Jak się usmaży należy go dodać do szpinaku.
    3. Wszystko wymieszać i zalać śmietaną. Następnie dodać serek topiony i starty żółty ser. Wszystko dusić do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.
    4. Makaron ugotować w osolonej wodzie i polać go przygotowanym sosem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy