Tagliatelle z kurczakiem i szpinakiem

0 (0 ocen)

  • 30 min

Danie, które miałam okazje spróbować we Włoszech . Jest bardzo pyszne, dlatego musiałam sprowadzić je do Polski.

  • 30 min

Składniki:

  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka
    1 opakowanie mrożonego szpinaku
    2 ząbki czosnku
    1 cebula
    1 pęczek świeżej natki pietruszki
    250 ml śmietanki 30%
    pomidorki koktajlowe
    ser

    1 paczka makaronu tagliatelle
    olej
    przyprawa gyros lub inna ulubiona mieszanka
    sól i pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Tagliatelle z kurczakiem i szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W dużym rondlu rozgrzewamy olej. Kurczaka oczyszczamy, kroimy w kostkę, doprawiamy przyprawą gyros i obsmażamy na gorącym oleju. Gdy kurczak lekko się zarumieni, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę podsmażamy.
  • 2. Gdy kurczak będzie miękki, dodajemy szpinaku, posiekaną pietruszkę i śmietankę. Całość dusimy ok 10 minut. Doprawiamy solą i pieprzem.
  • image-1rurqfp 3. Makaron tagliatelle gotujemy wg. przepisu na opakowaniu. Gdy będzie już miękki, cedzimy go i gorący (bez przelewania zimną wodą) mieszamy z sosem. Przed podaniem makaron mieszamy z odrobiną sera.
    Dodatkowo kroimy pomidorki koktajlowe, które dodają idealnej kompozycji daniu.

Porady

Moim dodatkiem do dania były pomidorki koktajlowe, lecz każdy może wedle uznania poddać makaron z czymś innym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować