Tagliatelle z klopsikami i sosem pomidorowym

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszne danie z makaronu,uwielbiane przez dzieci i dorosłych.Wyrazisty smak sosu pomidorowego i delikatne klopsiki z kurczaka to wspaniałe połączenie.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - makaron tagliatelle (wstążki) szpinakowe - gniazda (3 gniazda na 1 osobę): 12 sztuk
    - pierś z kurczaka (podwójna): 1 sztuka
    - pomidory krajowe (lub z puszki): 6 sztuk
    - cebula: 1 sztuka
    - bułka kajzerka(czerstwa)-masa: 1 sztuka
    - jajo surowe: 1 sztuka
    - czosnek: 2 ząbki
    - pietruszka natka siekana: 2 łyżki
    - sól: 1 szczypta
    - pieprz indyjski mielony: 1 szczypta
    - cukier brązowy (lub biały kryształ): 1 łyżeczka
    - koncentrat pomidorowy: 1 łyżka
    - mąka ziemniaczana: 1 łyżeczka
    - zioła prowansalskie: 1 łyżka
    - oliwa extra vergine lub olej: 2 łyżki
    - marchew: 1 sztuka
    - parmezan tarty: 8 łyżek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Tagliatelle z klopsikami i sosem pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W osolonej wodzie gotujemy makaron ( wg przepisu znajdującego się na opakowaniu).W rondlu gotujemy wodę(bedzie nam potrzebna do ugotowania klopsików).
  • 2. Do blendera wrzucamy umytą pierś kurczaka,mielimy na gładką masę.Dodajemy cebulę,jajko,pieprz,sól,namoczoną i odciśniętą bułkę kajzerkę,ponownie mielimy na gładką masę.Formujemy małe klopiski,możemy posypywać mąką pszenną.Wrzucamy do osolonej wrzącej wody,gotujemy 30 minut.Obieramy marchewkę,wrzucamy do wody z klopsikami i gotujemy.
  • 3. Do rondla wlewamy oliwę,wrzucamy czosnek,lekko przesmażamy,dodajemy pomidory,gotujemy 20 minut.Dodajemy sól,pieprz,cukier,zioła prowansalskie.Mieszamy.Do kubeczka wlewamy kilka łyżek zimnej wody,wsypujemy mąkę ziemniaczaną,mieszamy,wlewamy do sosu pomidorowego,zagęszczając go w ten sposób.Wsypujemy posiekaną natkę pietruszki lub świeże zioła.
  • 4. Ugotowany,gorący makaron polewamy sosem pomidorowym,układamy na nim klopsiki,posypujemy tartym parmezanem.Na każdym klopsiku układamy porcję tartej gotowanej marchewki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Włoska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować