Tagliatelle z kiełbasą i sosem pomidorowym

0 (0 ocen)

  • 20 min

Pyszne, sycące danie obiadowe na którego przygotowanie poświecimy nie więcej niż 20 minut a składniki na jego przygotowanie znajdziemy niemal w każdej lodówce.

  • 20 min

Składniki:

  • makaron tagliatelle z chilli 400g
    piętko kiełbasy wiejskiej
    biała cebula
    łyżka masła klarowanego
    ½ czerwonej papryki
    2 szklanki domowego przecieru pomidorowego
    sól, pieprz czarny, zioła prowansalskie, słodka papryka
    garść orzechów ziemnych

Tagliatelle z kiełbasą i sosem pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Odcedzamy.
    Rozgrzewamy łyżkę masła klarowanego i szklimy na nim pokrojona w piórka cebulę. Kiełbasę kroimy w plasterki i rumienimy razem z cebulą. Dodajemy pokrojona w kostkę paprykę i przesmażamy razem kilka minut. Dodajemy domowego przecier pomidorowy lub zamiennie odpowiednią ilość kupnego rozmieszanego z wodą. Redukujemy do pożądanej konsystencji. Doprawiamy do smaku solą, świeżo mielonym pieprzem, słodka papryka i ziołami prowansalskimi. Na suchej patelni prażymy orzeszki ziemne. Siekamy. Posypujemy danie.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy