Tagliatelle z brokułem, serem blue i boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Gotujemy różyczki brokuła w osolonym wrzątku 3-5 minut. Odcedzamy i hartujemy zimą wodą.
2.Na patelni podsmażamy (maks 3 min) pokrojony w bardzo cienkie paski boczek (aby łatwiej się kroiło proponuję zamrozić boczek i dopiero wtedy kroić. Grubość pasków będzie tak cienka jak szynki parmeńskiej
3.Do podsmażonego boczku dodajemy ser pleśniowy niebieski. Rozpuszczamy.
4.Kolejno dodajemy śmietanę i doprawiamy pieprzem i bardzo delikatnie solą (jeśli potrzeba: boczek i ser są już słone).
5.Do powstałego sosu dodajemy wcześniej ugotowane różyczki brokuła.
6.Całość posypujemy szczyptą suszonego bądź świeżego rozmarynu.
7.Podajemy z makaronem tagiatelle (efektownie z zielonym)
Komentarze