Tagliatelle z algami morskimi z bazyliowym pesto

2 (1 ocen)

  • 25 min
  • Dla 2 osób

Makaron i pesto to połączenie, które uwielbiam. Dzisiaj zapraszam na pyszne i zdrowe połączenie makaronu z dodatkiem spiruliny czyli cudownych alg morskich oraz klasycznego pesto alla genovese. Całość dopełniają słodkie pomidorki truskawkowe, szynka parmeńska i orzeszki pini.

  • 25 min
  • Dla 2 osób

Składniki:

  • - 200 g makaronu tagliatelle z algami morskimi
    - 4 plastry szynki parmeńskiej
    - 1 szklanka pomidorków truskawkowych
    - 20 g orzeszków piniowych
    - 1 łyżka parmezanu
    - 2 łyżki oliwy z oliwek

    PESTO:
    - 1 drzewko bazylii
    - 1 ząbek czosnku
    - 40 g orzeszków piniowych
    - 40 g parmezanu
    - około 1/2 szklanki oliwy z oliwek
    - sól i pieprz
Wystaw ocenę:

2 (1 ocen)

Tagliatelle z algami morskimi z bazyliowym pesto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Orzeszki pini prażymy na patelni na delikatnie złoty kolor. Listki bazylii przekładamy do rozdrabniacza, dodajemy uprażone orzeszki piniowe, posiekany ząbek czosnku i połowę oliwy z oliwek. Wszystkie składniki miksujemy przez kilka sekund. Następnie dodajemy starty parmezan i dolewamy powoli pozostałą część oliwy. Na koniec pesto doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
  • 2. Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Pomidorki kroimy na pół i podsmażamy na oliwie (około 2 minuty) do momentu, aż skórka delikatnie się zmarszczy. Ugotowany makaron odcedzamy i mieszamy z bazyliowym pesto, dodajemy podsmażone pomidorki oraz kawałki szynki parmeńskiej. Całość posypujemy orzeszkami pini i tartym parmezanem. Życzę smacznego! :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron Nori

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować