Tagliatelle w sosie pomidorowo - szpinakowym z mascarpone i tofu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron gotujemy według instrukcji umieszczonej na opakowaniu. Czosnek przeciskamy przez praskę, pomidor kroimy w kostkę, pomidorki przekrajamy na pół, suszone pomidory drobno kroimy. Tofu kroimy w małą kostkę.
2.Na patelnię wlewamy oliwę (można też użyć zalewy z pomidorów suszonych) i podsmażamy na niej krótko czosnek. Dorzucamy pokrojone pomidory i przyprawiamy solą, pieprzem, bazylią i oregano. Wszystko smażymy ok 5 min.
3.Do pomidorów dodajemy pokrojone tofu i podsmażamy chwilę. Dorzucamy szpinak. Gdy zmniejszy swoją objętość dodajemy mascarpone i trzymamy na ogniu do rozpuszczenia i połączenia z pozostałymi składnikami.
4.Do sosu wrzucamy ugotowany wcześniej makaron. Dokładnie mieszamy. Danie podajemy posypane natką pietruszki i słonecznikiem.
Komentarze