Tagliatelle w sosie pomidorowo - szpinakowym z mascarpone i tofu

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Makaron tagliatelle w sosie pomidorowym z mascarpone, szpinakiem i tofu. Pycha!

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Makaron tagiatelle 200 g
    2 ząbki czosnku
    Duży pomidor
    Kilka pomidorków koktajlowych
    5-6 suszonych pomidorów
    Opakowanie Tofu 180 g (ja użyłam marynowanego w papryce)
    200 g mascarpone
    150g świeżego szpinaku
    2 łyżki oliwy
    Sól, pieprz, bazylia, oregano
    Do posypania: słonecznik łuskany, natka pietruszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tagliatelle

Tagliatelle w sosie pomidorowo - szpinakowym z mascarpone i tofu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy według instrukcji umieszczonej na opakowaniu. Czosnek przeciskamy przez praskę, pomidor kroimy w kostkę, pomidorki przekrajamy na pół, suszone pomidory drobno kroimy. Tofu kroimy w małą kostkę.
  • 2. Na patelnię wlewamy oliwę (można też użyć zalewy z pomidorów suszonych) i podsmażamy na niej krótko czosnek. Dorzucamy pokrojone pomidory i przyprawiamy solą, pieprzem, bazylią i oregano. Wszystko smażymy ok 5 min.
  • 3. Do pomidorów dodajemy pokrojone tofu i podsmażamy chwilę. Dorzucamy szpinak. Gdy zmniejszy swoją objętość dodajemy mascarpone i trzymamy na ogniu do rozpuszczenia i połączenia z pozostałymi składnikami.
  • 4. Do sosu wrzucamy ugotowany wcześniej makaron. Dokładnie mieszamy. Danie podajemy posypane natką pietruszki i słonecznikiem.

Porady

Serek mascarpone można zastąpić śmietaną 30%.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować