Tagliatelle szpinakowe z kurczakiem i kurkami w sosie śmietanowym

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Makaron to świetny pomysł na obiad. Ja lubię podawać go w różnych odsłonach.

  • 60 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • makaron tagliatelle ok. 8 gniazd
    kurki 400g
    1 średnia cebula
    2 ząbki czosnku
    średnia pierś z kurczaka
    200ml śmietany 30%
    150ml śmietany 12%
    przyprawy sól, pieprz, słodka papryka
    2 łyżki masła
    świeża pietruszka

Tagliatelle szpinakowe z kurczakiem i kurkami w sosie śmietanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Kurki myjemy i czyścimy.
    2. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek rozgniatamy.
    3. Na patelni rozgrzewamy masło, lekko przysmażamy cebulę z czosnkiem.
    4. Dodajemy kurki. Dusimy ok. 5 minut. Na koniec dodajemy sól i pieprz.
    5. Pierś z kurczaka myjemy i kroimy w drobną kostkę. Przyprawiamy wedle uznania. Na osobnej patelni smażymy kurczaka.
    7. Wodę na makaron zagotować i osolić. Ugotować makaron.
    8. W misce mieszamy obie śmietany.
    9. Do przysmażonego kurczaka dodajemy kurki, a po chwili sos śmietanowy.
    10. Wszystko dusimy do zagotowania sosu. Możemy całość zagęścić odrobiną mąki.
    11. Na talerz wykładamy makaron, potem sos i posypujemy świeżą pietruszką.
    SMACZNEGO!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy