Pyszny sos carbonara, który idealnie współgra z makaronem i razem tworzą całość. Sos fajnie obkleja makaron, co sprawia, że jemy świetne i soczyste danie, a nie makaron osobno i sos osobno .
50 min
Składniki:
350 g makaronu tagliatelle
300 g wędzonego boczku
250 ml śmietanki 30%
3 żółtka
2 ząbki czosnku
3 łyżki startego drobniutko sera żółtego
1 większa cebula
sól, pieprz
świeża bazylia ( opcjonalnie )
zielona pietruszka
Tagliatelle carbonara - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Boczek kroimy w drobną kosteczkę, podsmażamy na rumiano.
Podsmażony, ściągamy z patelni W osobnej miseczce mieszamy ze sobą połowę śmietanki, żółtka, ser żółty i przyprawy ( sól, pieprz ).
Wlewamy to na patelnię i dodajemy wcześniej obsmażony boczek i cebulę. Mieszamy dokładnie i po chwili dolewamy resztę śmietanki, mieszamy oczywiście. Makaron gotujemy al dente, odcedzamy i przekładamy do miseczki.
Smażymy cebulę pokrojoną w kostkę, pod koniec dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Przekładamy do boczku.
Zdejmujemy patelnię z ognia, do sosu dodajemy nasz ugotowany makaron, mieszamy do połączenia się całości.
Przyprawiamy świeżą bazylią, posypujemy zieloną pietruszką i startym serem.
Komentarze