Tagliatelle Carbonara

0 (0 ocen)

  • 50 min

Pyszny sos carbonara, który idealnie współgra z makaronem i razem tworzą całość. Sos fajnie obkleja makaron, co sprawia, że jemy świetne i soczyste danie, a nie makaron osobno i sos osobno .

  • 50 min

Składniki:

  • 350 g makaronu tagliatelle
    300 g wędzonego boczku
    250 ml śmietanki 30%
    3 żółtka
    2 ząbki czosnku
    3 łyżki startego drobniutko sera żółtego
    1 większa cebula
    sól, pieprz
    świeża bazylia ( opcjonalnie )
    zielona pietruszka

Tagliatelle carbonara - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Carbonara 1. Boczek kroimy w drobną kosteczkę, podsmażamy na rumiano.
    Podsmażony, ściągamy z patelni W osobnej miseczce mieszamy ze sobą połowę śmietanki, żółtka, ser żółty i przyprawy ( sól, pieprz ).
    Wlewamy to na patelnię i dodajemy wcześniej obsmażony boczek i cebulę. Mieszamy dokładnie i po chwili dolewamy resztę śmietanki, mieszamy oczywiście. Makaron gotujemy al dente, odcedzamy i przekładamy do miseczki.
    Smażymy cebulę pokrojoną w kostkę, pod koniec dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Przekładamy do boczku.
    Zdejmujemy patelnię z ognia, do sosu dodajemy nasz ugotowany makaron, mieszamy do połączenia się całości.
    Przyprawiamy świeżą bazylią, posypujemy zieloną pietruszką i startym serem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy