Tagiatelle a`la alfredo

0 (0 ocen)

  • 15 min

Najłatwiejszy, najszybszy i meeega smaczny przepis, klasyka!

  • 15 min

Składniki:

  • Na jedną skromną porcję:
    - makaron tagliatelle - duża garść
    - łyżeczka masła
    - 100 g śmietany 30%
    - garść tartego sera grana padano
    - gałka muszkatałowa
    - pieprz, sól

Tagiatelle a`la alfredo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gotujemy makaron al dente w lekko osolonej wodzie.
  • 2. W między czasie rozpuszczamy masło na patelni, dodajemy śmietankę, całość musi bulgotać i zarazem gęstnieć.
  • 3. Dodajemy starty ser i cały czas mieszamy, aż zrobi się gęsty. Na koniec doprawiamy pieprzem i gałką (musi być wyczuwalne w smaku)
  • 4. odcedzamy makaron, dorzucamy na patelnię do sosu. Całość łączymy, wykładamy na talerz i jeśli ochota to posypujemy dodatkowo odrobiną sera

Porady

Można użyć innego parmezanu. Można posypać natką pietruszki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy