Tabbouleh z quinoa

0 (0 ocen)

  • 20 min

Przepisów na tabbouleh –arabskie danie jest wiele, tak jak na polski sernik, uwielbiam ją za lekkość i wspaniały smak, może służyć jako zdrowa przekąska w ciągu dnia do zabrania w pojemniku do pracy, lub jako lekka kolacja. Danie nie przetworzone i niskokaloryczne.

  • 20 min

Składniki:

  • 15 dag kosmosy ryżowej
    1 łyżeczka oleju kokosowego
    1 duży pomidor
    1 średni świeży ogórek
    ½ młodej cukinii
    ½ papryki słodkiej czerwonej
    1 ząbek czosnku
    Pęczek cienkiego szczypiorku
    kilka gałązek melisy cytrynowej
    1 łyżka soku z cytryny
    Olej lniany lub oliwa z oliwek do skropienia
    Sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Dania główne

Tabbouleh z quinoa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Kosmosę ryżową prażymy przez 2 minuty w suchym garnku, mieszając, następnie zalewamy wrzątkiem (wody ma być dwa razy więcej niż kaszy) dodajemy pół łyżeczki oleju kokosowego i gotujemy, aż kosmosa wchłonie cały płyn, około 15 minut.
    Zestawiamy z ognia, całkowicie studzimy.
  • 2. Młodą cukinię obieramy ze skórki, kroimy w drobną kostkę, podduszamy na patelni z połową łyżeczki oleju kokosowego tak, aby pozostała lekko twardawa, studzimy, dodajemy do zimnej kaszy.
  • 3. Ogórka i pomidora kroimy w kostkę, siekamy szczypiorek oraz melisę, czosnek przeciskamy przez praskę, wszystko łączymy razem, doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem, skrapiamy olejem lnianym, mieszamy i podajemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Melisa Ogórek Olej Pomidor Sałata

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bliskowschodnia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować