Szyszki z makiem

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Pyszne bułeczki na drożdżach, posypane makiem. Wyglądają jak prawdziwe szyszki z lasu, dzieci za nimi przepadają.

  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • 20 g świeżych drożdży albo 7 g suchych
    mleko 175 ml, ciepłe
    woda 175 ml, ciepła
    6 łyżek cukru
    cukier waniliowy
    1 jajko
    szczypta soli
    4 łyżki oleju cieple
    mąka 600 g
    9-10 łyżek maku
    do posmarowania:
    żółtko
    1 łyżka mleka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki Ciastka

Szyszki z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże pokruszyć do miski. Wlać ciepłe mleko. Wsypać łyżkę cukru i cukier waniliowy. Posypać łyżką mąki. Nakryć ściereczką i zostawić pod przykryciem, w ciepłym miejscu na 15 minut. Gdy rozczyn ruszy, wbić jajko i wsypać szczyptę soli. Zamieszać łyżką, a następnie wsypać pozostały cukier, mąkę i wlać ciepłą wodę. Na koniec wlać ciepły olej.
  • 2. Ciasto wyrobić i zostawić pod przykryciem, aż podwoi objętość. Wyjąć na stolnicę, lekko podsypaną mąką i zagnieść. Podzielić na pół, każdą połówkę znowu na pół i jeszcze raz na pół. W sumie na osiem części. Każdą część formujemy w rękach na gruby wałeczek, cienszy na końcach.
  • Szyszki z makiem 3. Każdy wałeczek posypujemy po wierzchu makiem i jeszcze dobrze obtaczamy w maku. Następnie nożyczkami nacinamy ciasto symetrycznie, po obu stronach. Około 6-7 razy z każdej strony. Nacięcia lekko przesuwamy na bok.
  • 4. Szyszki kładziemy na foremkę wyłożoną papierem do pieczenia. I przy pomocy pędzelka smarujemy żółtkiem wymieszanym z mlekiem. Pieczemy w 180 stopniach 30- 35 minut na złoto.

Porady

Składniki na ciasto drożdżowe powinny być w temperaturze pokojowej. Warto jest podgrzać wodę, mleko a nawet olej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Drożdże Mak

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować