Szyszki ryżowe

  • wyświetlono: 1073 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Przepyszne szyszki smakują każdemu w mojej rodzinie.

  • 30min

Składniki

100 g masła
700 g miękkich cukierków (np.irysów,toffi lub krówek)
180 g ryżu preparowanego

Sposób przygotowania przepisu:

Szyszki ryżowe

  • 1. Masło przełożyć do dużego garnka i roztapiać na bardzo małym ogniu mieszając drewnianą łyżką.
  • 2. Następnie do garnka wrzucić wszystkie cukierki i nadal podgrzewać na małym ogniu,stale mieszając,aż do uzyskania jednolitej masy .Bardzo uważać,żeby składniki w garnku się nie przypaliły ,gdyż masa nabrałaby wówczas gorzkiego,nieprzyjemnego smaku.
  • 3. Nie przerywając mieszania,do roztopionego masła z dodatkiem karmelków stopniowo wsypywać ryż preparowany.
  • 4. Porcje gorącej masy ryżowo -karmelkowej nakładać łyżką na kawałek folii spożywczej lub woreczek śniadaniowy i formować kształt szyszki.Każdą sztukę ułożyć na talerzu tak, aby szyszki się ze sobą nie stykały i odstawić do ostygnięcia.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

ryżslodkie_zyciekarmelki

Komentarze

Podobne przepisy

.

Dodane przez: Anitka0804

Szyszki

Delikatne mleczne krówki roztopione...

szyszki

Dodane przez: kasiunia860

SZYSZKI

Słodki deser o wyjątkowym smaku...

Szyszka

Dodane przez: joanna30

Szyszka

Zwykły blok czekoladowy podany...

Szyszki

Dodane przez: Anitka0804

Szyszki

Dzieci za nimi przepadają

Szyszki

Dodane przez: EmciaPichci

Szyszki

Smak z dzieciństwa :)

Słodkie serduszko od przyjaciółki :)

Dodane przez: Vixen95

Szyszki

Razem z przyjaciółką uwielbiamy...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE