szyszki czekoladowe

0 (0 ocen)

  • 20 min

smak dzieciństwa wielu osób, ale nie mojego :), za to smak dzieciństwa mojego syna :) bez miksera, bez piekarnika, błyskawiczne :)

  • 20 min

Składniki:

  • ryż preparowany naturalny 60 gram
    krówki 120 gram ( u mnie 8 sztuk)
    4 płaskie łyżki kakao naturalnego
    160 gram masła

Szyszki czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło roztopić z krówkami na małym ogienku, mieszając cały czas (najlepiej nie dopuścić do zagotowania). Następnie dodać kakao i dobrze wymieszać, wyłączyć gaz. Do gorącej masy wsypać ryż i mieszać delikatnie cały czas, by masa oblepiła równomiernie ryż.

    Odczekać 5 minut i z gorącej (nie poparzmy się) masy mokrymi rękami lepimy kuleczki w maksymalnie 4 ruchach. Robimy tak: moczymy ręce pod bieżącą wodą, formujemy kuleczkę, układamy ją na papierze do pieczenia i znów myjemy ręce i lepimy następną, w 3 - 4 ruchach. Jeśli ręce będziemy moczyć w misce z wodą wtedy woda szybko się zabrudzi i kulki będą się trudno lepiły, także tylko pod bieżącą wodą (przetestowane wielokrotnie).

    Kuleczki wstawiamy na 2 godzinki do lodówki do stężenia i potem można już pałaszować.

    Z podanych proporcji wyszło mi 14 kuleczek wielkości 1,5 orzecha włoskiego.

Komentarze

Podobne przepisy