Szyszka

4.49 (182 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Zwykły blok czekoladowy podany trochę inaczej. Będzie piękną ozdobą stołu, zwłaszcza świątecznego. Na pewno zaskoczy gości :)

Składniki:

  • 3/4 kostki margaryny
    3/4 szkl wody
    1 szkl cukru
    3 szkl mleka w proszku
    4 łyżki kakao
    300g herbatników
    50g płatków migdałów
    100g rodzynków
    4 łyżki rumu

    200g całych migdałów
Wystaw ocenę:

4.49 (182 ocen)

Szyszka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku zagotować wodę, dodać margarynę i cukier. Gotować, mieszając, aż składniki się rozpuszczą. Dodać mleko w proszku, kakao i dokładnie wymieszać aby nie było grudek. Do ciepłej masy wsypać rodzynki, płatki migdałów i drobno pokruszone herbatniki. Wymieszać. Masę podzielić na 2 części i przełożyć na papier do pieczenia. Uformować mokrymi dłońmi 2 łezki a następnie zaczynając od węższej strony przyklejać migdały aby wyglądem przypominały szyszkę. Schłodzić i podawać udekorowane gałązką choinki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Herbatniki Kakao

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PRZEPIS DNIA Niedziela 15.09.2014r. http://www.przyslijprzepis.pl/forum/topic/guid/1997482?page=125 KH_04-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować