Chude mięsko, suszone podgrzybki i pachnący majerankiem sosik – minimum składników i przypraw, maksimum smaku – prosto i pysznie
Składniki:
1 kg odtłuszczonej szynki wieprzowej
5 dag suszonych podgrzybków
2 łyżki oleju
bardzo duży ząbek czosnku
liść laurowy
5 kulek ziela angielskiego
sól
pieprz
duża łyżka mąki pszennej
majeranek
Szynkowy gulasz z grzybami suszonymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Grzyby dokładnie opłukałam, zalałam gorącą wodą i odstawiłam do zmięknięcia.
2.Mięso opłukałam, osuszyłam papierowym ręcznikiem, pokroiłam w dość dużą kostkę.
3.W rondlu rozgrzałam olej i wrzuciłam mięso. Smażyłam kilka minut, od czasu do czasu mieszając. Pod koniec smażenia dodałam przeciśnięty przez praskę czosnek, ziela angielskie i liść laurowy, oprószyłam solą i pieprzem.
4.Dodałam do rondla wyjęte z wody grzyby oraz wlałam wodę z moczenia, przecedzając ją przez sitko wyłożone bawełnianym wacikiem kosmetycznym.
5.Dolałam gorącej wody tyle, żeby mięso było przykryte i gotowałam pod przykryciem na wolnym ogniu do miękkości mięsa. W razie potrzeby uzupełniałam gorącą wodą odparowany sos.
6.Mąkę pszenną rozprowadziłam w kubeczku zimną wodą tak, żeby nie było grudek i przelałam ją do rondla.
Gotowałam jeszcze chwilę do zgęstnienia sosu. Doprawiłam do smaku solą, pieprzem i sporą ilością majeranku.
Podałam z kolorowym makaronem i surówką z pekinki.
Komentarze