Szynkowy gulasz z grzybami suszonymi

0 (0 ocen)

Chude mięsko, suszone podgrzybki i pachnący majerankiem sosik – minimum składników i przypraw, maksimum smaku – prosto i pysznie

Składniki:

  • 1 kg odtłuszczonej szynki wieprzowej
    5 dag suszonych podgrzybków
    2 łyżki oleju
    bardzo duży ząbek czosnku
    liść laurowy
    5 kulek ziela angielskiego
    sól
    pieprz
    duża łyżka mąki pszennej
    majeranek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gulasz Szynki

Szynkowy gulasz z grzybami suszonymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Namoczone grzyby 1. Grzyby dokładnie opłukałam, zalałam gorącą wodą i odstawiłam do zmięknięcia.
  • Pokrojone mięso 2. Mięso opłukałam, osuszyłam papierowym ręcznikiem, pokroiłam w dość dużą kostkę.
  • Obsmażanie mięsa 3. W rondlu rozgrzałam olej i wrzuciłam mięso. Smażyłam kilka minut, od czasu do czasu mieszając. Pod koniec smażenia dodałam przeciśnięty przez praskę czosnek, ziela angielskie i liść laurowy, oprószyłam solą i pieprzem.
  • Dodane przyprawy i grzyby 4. Dodałam do rondla wyjęte z wody grzyby oraz wlałam wodę z moczenia, przecedzając ją przez sitko wyłożone bawełnianym wacikiem kosmetycznym.
  • Gulasz przed zagęszczeniem 5. Dolałam gorącej wody tyle, żeby mięso było przykryte i gotowałam pod przykryciem na wolnym ogniu do miękkości mięsa. W razie potrzeby uzupełniałam gorącą wodą odparowany sos.
  • Sos zagęszczony i przyprawiony 6. Mąkę pszenną rozprowadziłam w kubeczku zimną wodą tak, żeby nie było grudek i przelałam ją do rondla.
    Gotowałam jeszcze chwilę do zgęstnienia sosu. Doprawiłam do smaku solą, pieprzem i sporą ilością majeranku.
    Podałam z kolorowym makaronem i surówką z pekinki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Podgrzybki Szynka Wieprzowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

4.45 (173 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Gulasz wieprzowy z grzybami

To może cię zainteresować