wędlina wieprzowa pikantna

3 (1 ocen)

wędlina jest pikantna, smaczna i wiem co jem.................SMACZNEGO!!!

Składniki:

  • mięso wieprzowe bez kości 1,3 kg, sól peklowa 2 płaskie łyżeczki, sól ziołowa 3/4 łyżeczki, pieprz ziołowy 1 łyżeczka, czosnek granulowany 1 łyżeczka, papryczka chilli Royal Brand 3 małe, pieprz kolorowy ziarnisty 1 łyżeczka, majeranek 1 łyżka, żelatyna 2 łyżeczki, woda 3/4 szklanki
Wystaw ocenę:

3 (1 ocen)

Zobacz również:

Wędliny

Wędlina wieprzowa pikantna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • etap 1. mięso kupiłam w makro jako mięso wieprzowe II gatunek- mięso z tłustymi kawałkami pokroić w kostkę do 1 cm, dodać wszystkie składniki, suszone papryczki chilli pokruszyć, ręką dobrze mięso wyrobić aż będzie kleiste
  • etap 2. do szynkowara włożyć woreczek i i do środka włożyć mięso upychając je tak aby nie było wolnych przestrzeni, woreczek zawiązać, zamknąć szynkowar i do lodówki schować na 48 godzin
  • etap 3. włożyć szynkowar do garnka z wodą do wysokości 2 cm przed zamknięciem i parzyć w 80-85 C gorącej wody przez 80 minut, po zakończeniu parzenia szynkowar schłodzić pod zimną wodą i jak przestygnie schować do lodówki na 12 godzin, po tym czasie wyjąć woreczek z szynkowara
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szynka Papryka chili

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować