Szynkowar-łopatka z czosnkiem niedźwiedzim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.marynatę zagotować bez soli i wystudzić, wtedy wsypać sól i wymieszać
ładny kawałek łopatki bez kości włożyć do marynaty na 3 dni i ze 3 razy dziennie obracać mięso - powinno być całe zanurzone w wodzie
następnie wyjąć z marynaty, natrzeć mięso suszonym czosnkiem niedźwiedzim z pieprzem ziołowym, kucharkiem
2.woreczek włożyć do szynkowara i wsunąć do środka mięso, wlać 100 ml wody i zawiązać woreczek, zamknąć szynkowar i do lodówki najlepiej na całą noc
szynkowar wstawić do garnka z wodą i doprowadzić do 80-85 C ciepła wody, parzyć około 90 minut, po zakończeniu zostawić szynkowar w garnku do wystudzenia
3.następnie schować szynkowar do lodówki na 4 godziny i wyjąć mięso z woreczka
Komentarze