szynkowar-łopatka z czosnkiem niedźwiedzim

0 (0 ocen)

smaczne, domowe mięsko do chlebka.................SMACZNEGO!!!

Składniki:

  • łopatka bez kości 1 kg, czosnek niedźwiedzi Royal Brand 4 łyżki, kucharek 1 łyżeczka, pieprz ziołowy 1 łyżeczka..........

    MARYNATA: woda 1,5 litra, sól peklowa 3 łyżeczki, papryczka chilli 1 suszona, ząbki czosnku 6 sztuk, ziele angielskie 2 sztuki, liście laurowe 2 sztuki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Szynkowar-łopatka z czosnkiem niedźwiedzim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • etap 1. marynatę zagotować bez soli i wystudzić, wtedy wsypać sól i wymieszać

    ładny kawałek łopatki bez kości włożyć do marynaty na 3 dni i ze 3 razy dziennie obracać mięso - powinno być całe zanurzone w wodzie

    następnie wyjąć z marynaty, natrzeć mięso suszonym czosnkiem niedźwiedzim z pieprzem ziołowym, kucharkiem
  • etap 2. woreczek włożyć do szynkowara i wsunąć do środka mięso, wlać 100 ml wody i zawiązać woreczek, zamknąć szynkowar i do lodówki najlepiej na całą noc

    szynkowar wstawić do garnka z wodą i doprowadzić do 80-85 C ciepła wody, parzyć około 90 minut, po zakończeniu zostawić szynkowar w garnku do wystudzenia
  • etap 3. następnie schować szynkowar do lodówki na 4 godziny i wyjąć mięso z woreczka
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czosnek niedźwiedzi Łopatka Szynka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować