Szynka ze swojej wędzarni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: mięso opłukać, osuszyć. Wodę zagotować(około 1 l), wystudzić, dodać sól, wymieszać do całkowitego rozpuszczenia. Zanurzyć mięso, dodać przyprawy i odstawić na 4 dni do lodówki(w tym czasie przekręcać mięso kilka razy. Wyjąć zamarynowane mięso, opłukać, osączyć na durszlaku. Obwiązać sznurkiem, przełożyć do siatki i wędzić w wędzarni około 2 godzin. Następnie zagotować wodę, włożyć mięso i gotować na małym ogniu około 1,5 godziny(najlepiej sprawdzić widelcem czy mięso jest miękkie). Potem przełożyć gorące mięso do zimnej wody na 5 minut(by zamknąć pory). Wyjąć na płaski talerz, odstawić do wystudzenia, schłodzić w lodówce.
Komentarze