Szynka ze swojej wędzarni

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Szynka z lekkim tłuszczykiem, uwędzona w domowej wędzarni, opalanej drewnem wiśniowym.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki:
    1,5 szynki z lekkim tłuszczykiem
    1,5 łyżki soli peklowej
    2 listki laurowe
    5 ziarenek czarnego pieprzu
    5 ziarenek ziela angielskiego
    Siatka wędliniarska
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Wędliny

Szynka ze swojej wędzarni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: mięso opłukać, osuszyć. Wodę zagotować(około 1 l), wystudzić, dodać sól, wymieszać do całkowitego rozpuszczenia. Zanurzyć mięso, dodać przyprawy i odstawić na 4 dni do lodówki(w tym czasie przekręcać mięso kilka razy. Wyjąć zamarynowane mięso, opłukać, osączyć na durszlaku. Obwiązać sznurkiem, przełożyć do siatki i wędzić w wędzarni około 2 godzin. Następnie zagotować wodę, włożyć mięso i gotować na małym ogniu około 1,5 godziny(najlepiej sprawdzić widelcem czy mięso jest miękkie). Potem przełożyć gorące mięso do zimnej wody na 5 minut(by zamknąć pory). Wyjąć na płaski talerz, odstawić do wystudzenia, schłodzić w lodówce.

Porady

1.do marynaty można dodać owoce jałowca.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować