Szynka z sosem ze śliwek i cukinii

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Szynka smakuje wybornie z sosem, ale sprawdzi się sama do kanapek. Sos bardzo dobry, można go wykorzystać, nie tylko do tak upieczonej szynki. Danie tak dodane ma wyśmienity smak, zachęca do skosztowania.

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg. surowej szynki
    1 łyżka czosnku niedźwiedziego
    1 łyżka przyprawy z koperkiem
    1 łyżka przyprawy do mięs
    2 łyżki oleju
    rękaw do pieczenia
    Sos:
    25 dag. śliwek bez pestek
    25 dag. cukinii
    1 cebula
    2 łyżki miodu
    2 łyżki konfitury z aronii i śliwek
    2 łyżki masła
    sól i pieprz do smaku
    Dodatkowo:
    roszponka
    blaszka do pieczenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sosy Szynki

Szynka z sosem ze śliwek i cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • jk 1. Szynkę myję, osuszam, polewam olejem, posypuję przyprawami, nacieram, odstawiam na godzinę. Piekę w rękawie do pieczenia, na blasze, 1 godzinę w temp. 180 stopni.
  • jk 2. Na maśle podsmażam pokrojoną cebulę, dodaję pokrojone śliwki, podsmażam, dodaję miód, pokrojoną cukinię, konfitury, duszę do chrupkości cukinii. Doprawiam solą i pieprzem, mieszam. Na talerzu układam roszponkę, pokrojoną szynkę, polewam sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Śliwki Szynka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować