Szynka smakuje wybornie z sosem, ale sprawdzi się sama do kanapek. Sos bardzo dobry, można go wykorzystać, nie tylko do tak upieczonej szynki. Danie tak dodane ma wyśmienity smak, zachęca do skosztowania.
60 min
Dla 5 osób
Łatwy
Składniki:
1 kg. surowej szynki
1 łyżka czosnku niedźwiedziego
1 łyżka przyprawy z koperkiem
1 łyżka przyprawy do mięs
2 łyżki oleju
rękaw do pieczenia
Sos:
25 dag. śliwek bez pestek
25 dag. cukinii
1 cebula
2 łyżki miodu
2 łyżki konfitury z aronii i śliwek
2 łyżki masła
sól i pieprz do smaku
Dodatkowo:
roszponka
blaszka do pieczenia
Szynka z sosem ze śliwek i cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szynkę myję, osuszam, polewam olejem, posypuję przyprawami, nacieram, odstawiam na godzinę. Piekę w rękawie do pieczenia, na blasze, 1 godzinę w temp. 180 stopni.
Komentarze