Szynka z sarny wolno pieczona z kiszoną kapustą i leśnymi grzybami

  • wyświetlono: 106 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Uwielbiam dania, które same się robią. Do tych potraw należy wolno pieczone mięso. Obiad sam się robi, a my mamy czas dla siebie np.: spokojnie możemy iść na zakupy. Dzięki wolnemu pieczeniu szynka staje się krucha, delikatna i rozpływa się w ustach. Wszystko to dzięki temu, że jej smak i aromat powoli się rozwijał i łączył z aromatem leśnych grzybów, wiejską śmietaną oraz kiszoną kapustą.

Kasja1986
  • 6 porcje
  • 360min
  • Łatwy

Składniki

szynka sarny z kością
sos sojowy
sos worcestershire
3-4 ziela angielskie
2 liście laurowe
kilka ziaren jałowca
pieprz czarny
pieprz ziołowy
sól opcjonalnie ponieważ sos sojowy jest słony
główka czosnku
2 papryczki piri piri
2 cebule
2 kg kiszonej kapusty
500 g świeżych lub mrożonych grzybów leśnych
200 ml wiejskiej śmietany. Jeśli kapusta jest bardzo kwaśna można użyć słodkiej wiejskiej śmietanki

Sposób przygotowania przepisu:

Szynka z sarny wolno pieczona z kiszoną kapustą i leśnymi grzybami

  • przygotowanie1. Mięso nacieramy przyprawami układamy w garnku żeliwnym, mięso obkładamy kapustą, pokrojoną cebulą i grzybami, zalewamy śmietaną. Garnek przykrywamy, wstawiamy do pieca. Temperaturę nastawiamy na 200°C, gdy piecyk osiągnie temperaturę należy zmniejszyć ją do 100°C.
  • przygotowanie2. Mięso pieczemy przez 4-6 godzin w zależności od wielkości szynki.

    Gdy mięso jest już miękkie, delikatnie je wyjmujemy na półmisek wokół układamy kapustę z grzybami.
    Mięso podajemy z kapustą oraz ulubioną kaszą np. pęczak.

Porady

Do wolno pieczonego mięsa polecam używam garnków/brytfanek żeliwnych, gdyż bardzo dobrze rozprowadzają ciepło i utrzymają stałą temperaturę.

Jeśli zostanie wam trochę mięsa to rozdrobnijcie/poszarpcie je dwoma widelcami i ponownie włóżcie do kapusty. Tak otrzymacie pyszny bigos.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

mięso wolno pieczone

Komentarze

Podobne przepisy

Kotlet drobiowy z pieczonego kurczaka z kapustą kiszoną i grzybami

Dodane przez: Gregorhspeed

Kotlet drobiowy z pieczonego kurczaka z kapustą...

Bo tak mi zostało po pierogach...

Pierogi z kapustą i leśnymi grzybami.

Dodane przez: weronika63

Pierogi z kapustą i leśnymi grzybami

Do pierogów użyłam suszonych,leśnych...

Krokiety z kapustą i grzybami leśnymi

Dodane przez: bienpyt

Krokiety naleśnikowe z kapustą i grzybami...

Wspaniały dodatek do czerwonego...

bigos z kiszonej kapusty

Dodane przez: klaudia0318

Bigos z kiszonej kapusty

Nasz polski, najpyszniejszy bigos...

Pstrąg z kapustą kiszoną i grzybami

Dodane przez: Jaga85

Pstrąg z kapustą kiszoną i grzybami

Gotowe ryby podajemy do pieczywa,...

Kulebiak z kapustą i grzybami

Dodane przez: luna19

Kulebiak z kapustą i grzybami

Doskonały w smaku kulebiak z kapustą...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE