Szynka z sarny wolno pieczona z kiszoną kapustą i leśnymi grzybami

4.46 (205 ocen)

  • 6 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Uwielbiam dania, które same się robią. Do tych potraw należy wolno pieczone mięso. Obiad sam się robi, a my mamy czas dla siebie np.: spokojnie możemy iść na zakupy. Dzięki wolnemu pieczeniu szynka staje się krucha, delikatna i rozpływa się w ustach. Wszystko to dzięki temu, że jej smak i aromat powoli się rozwijał i łączył z aromatem leśnych grzybów, wiejską śmietaną oraz kiszoną kapustą.

  • 6 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • szynka sarny z kością
    sos sojowy
    sos worcestershire
    3-4 ziela angielskie
    2 liście laurowe
    kilka ziaren jałowca
    pieprz czarny
    pieprz ziołowy
    sól opcjonalnie ponieważ sos sojowy jest słony
    główka czosnku
    2 papryczki piri piri
    2 cebule
    2 kg kiszonej kapusty
    500 g świeżych lub mrożonych grzybów leśnych
    200 ml wiejskiej śmietany. Jeśli kapusta jest bardzo kwaśna można użyć słodkiej wiejskiej śmietanki
Wystaw ocenę:

4.46 (205 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Szynka z sarny wolno pieczona z kiszoną kapustą i leśnymi grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowanie 1. Mięso nacieramy przyprawami układamy w garnku żeliwnym, mięso obkładamy kapustą, pokrojoną cebulą i grzybami, zalewamy śmietaną. Garnek przykrywamy, wstawiamy do pieca. Temperaturę nastawiamy na 200°C, gdy piecyk osiągnie temperaturę należy zmniejszyć ją do 100°C.
  • przygotowanie 2. Mięso pieczemy przez 4-6 godzin w zależności od wielkości szynki.

    Gdy mięso jest już miękkie, delikatnie je wyjmujemy na półmisek wokół układamy kapustę z grzybami.
    Mięso podajemy z kapustą oraz ulubioną kaszą np. pęczak.

Porady

Do wolno pieczonego mięsa polecam używam garnków/brytfanek żeliwnych, gdyż bardzo dobrze rozprowadzają ciepło i utrzymają stałą temperaturę. Jeśli zostanie wam trochę mięsa to rozdrobnijcie/poszarpcie je dwoma widelcami i ponownie włóżcie do kapusty. Tak otrzymacie pyszny bigos.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować