Szynka z indyka z czosnkiem niedźwiedzim i majerankiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Fileta nakłuć w kilkunastu miejscach.
2.Natrzeć dokładnie solą peklową.
3.Miskę przykryć folią spożywczą i zostawić w lodówce na 24 godziny.
4.Kolejnego dnia dodać obrany, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pozostałe przyprawy, również wodę wymieszaną z cukrem i żelatyną.
5.Wymieszać mięso z przyprawami i wodą, do całkowitego wchłonięcia.
6.Mięso włożyć do worka, następnie do szynkowaru, zamknąć wieczko i włożyć do lodówki na kolejne 24 godziny.
7.Kolejnego dnia w szynkowarze umieścić termometr. Garnek napełnić wodą, włożyć szynkowar i podgrzewać do temperatury 90 stopni. Ważne, żeby woda w garnku nie wrzała.
8.Szynkę parzyć ok 120 minut. Po upływie czasu wyjąć szynkowar, wystudzić i wstawić do lodówki do następnego dnia.
9.Gdy szynka jest mocno schłodzona, wyjąć z szynkowaru i worka.
Kroić w plastry.
Komentarze