Szynka z indyka z czosnkiem niedźwiedzim i majerankiem

0 (0 ocen)

  • 50 godz.
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Tak aromatycznej, pysznej szynki nie kupisz w żadnym sklepie.

  • 50 godz.
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg fileta z indyka
    2 łyżeczki soli peklowej
    1 łyżeczka żelatyny
    80 ml wody
    1 łyżeczka cukru pudru
    1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
    1 ząbek czosnku
    1/2 łyżeczki majeranku
    szczypta pieprzu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Wędliny Szynki

Szynka z indyka z czosnkiem niedźwiedzim i majerankiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fileta nakłuć w kilkunastu miejscach.
  • 2. Natrzeć dokładnie solą peklową.
  • 3. Miskę przykryć folią spożywczą i zostawić w lodówce na 24 godziny.
  • 4. Kolejnego dnia dodać obrany, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pozostałe przyprawy, również wodę wymieszaną z cukrem i żelatyną.
  • 5. Wymieszać mięso z przyprawami i wodą, do całkowitego wchłonięcia.
  • 6. Mięso włożyć do worka, następnie do szynkowaru, zamknąć wieczko i włożyć do lodówki na kolejne 24 godziny.
  • 7. Kolejnego dnia w szynkowarze umieścić termometr. Garnek napełnić wodą, włożyć szynkowar i podgrzewać do temperatury 90 stopni. Ważne, żeby woda w garnku nie wrzała.
  • 8. Szynkę parzyć ok 120 minut. Po upływie czasu wyjąć szynkowar, wystudzić i wstawić do lodówki do następnego dnia.
  • 9. Gdy szynka jest mocno schłodzona, wyjąć z szynkowaru i worka.
    Kroić w plastry.
  • 10. Źródło: www. http://gotujebolubie.pl/
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czosnek Szynka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować