Szynka z galaretką w słoiczku

4.49 (176 ocen)

  • 50 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna do porannych kanapek.

  • 50 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • szynka wieprzowa 1,8 kg
    czosnek granulowany 1,5 łyżeczki
    pieprz biały 1,5 łyżeczki
    peklosól 27 g
    100 ml zimnej wody z rozpuszczonymi 2 łyżeczkami żelatyny
    7 słoiczków 350 ml
Wystaw ocenę:

4.49 (176 ocen)

Zobacz również:

Wędliny Szynki

Szynka z galaretką w słoiczku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Szynka z galaretką w słoiczku. 1. Mięso z szynki kroimy w kostkę około 4 cm/4 cm, dodajemy peklosól, dokładnie mieszamy. Wymieszane mięso z peklosolą umieszczamy do pojemnika, zamykamy i wstawiamy do lodówki na 48 godzin żeby się peklowało w temperaturze 4-8 stopni Celsjusza.
  • Szynka z galaretką w słoiczku. 2. Po okresie peklowania przepuszczamy mięso przez szarpak, dodajemy wszystkie suche przyprawy i dokładnie wyrabiamy.
  • Szynka z galaretką w słoiczku. 3. Wyrobionym farszem napełniamy wcześniej wyparzone słoiczki, ja użyłam słoiczków prostych 350 ml. Do każdego słoiczka wlewamy po 2-3 łyżki rozpuszczonej w wodzie żelatyny, tak żeby farsz był zakryty wodą. Zakręcamy słoiczki i pasteryzujemy.
  • Szynka z galaretką w słoiczku. 4. Pasteryzacja:

    Tyndalizacja, pasteryzacja frakcjonowana – metoda konserwacji żywności, która polega na trzykrotnej pasteryzacji w temperaturze 90-100 stopni Celsjusza, przeprowadzanej co 24 godziny.

    Słoik 1,5 l 120 + 80 + 60 minut
    Słoik 1 l. 90 + 60 + 45 minut
    Słoik 0,7 l 80 + 50 + 35 minut
    Słoik 500 ml 60 + 40 + 30 minut
    słoik 350 ml 40 + 25 + 20 minut
    słoik 250 ml 30 + 20 + 15 minut

    Po trzeciej pasteryzacji trwałość produktu wynosi około pół roku i można go przechowywać bez lodówki.
  • Szynka z galaretką w słoiczku. 5. Konserwa po tygodniowym przechowywaniu w lodówce.

    Smacznego!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować