Szynka z cieciorką w sosie grzybowym

0 (0 ocen)

Bardzo aromatyczna propozycja na grzybowy gulasz z szynki z dodatkiem ciecierzycy. Danie bardzo syte!

Składniki:

  • 500 g szynki wieprzowej
    10 g podgrzybków suszonych
    100 g ciecierzycy
    4 cebule
    150 g pieczarek
    1 szklanka bulionu wołowego
    Sól
    Pieprz czarny
    Pieprz biały
    Czosnek granulowany
    0,5 łyżeczki przyprawy grzybowej
    Olej do smażenia
    Natka pietruszki do dekoracji

Szynka z cieciorką w sosie grzybowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Podgrzybki zalewamy szklanką gorącej wody. Odstawiamy na min. 30 minut. Po tym czasie odsączamy (wodę zachowujemy), kroimy w drobne paseczki. Szynkę kroimy w dość dużą kostkę. Przyprawiamy solą, białym pieprzem i granulowanym czosnkiem. Cebulę kroimy w kosteczkę, pieczarki w plasterki. W garnku rozgrzewamy olej, szklimy na złoto cebulę. Dokładamy mięso, suszone grzybki oraz pieczarki. Wszystko chwilkę przesmażamy. Podlewamy wywarem z grzybów i bulionem wołowym. Dosypujemy ziarna ciecierzycy. Doprawiamy pieprzem. Dusimy do miękkości mięsa i ciecierzycy (około 70 minut na wolnym ogniu). Dekorujemy natką pietruszki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy